Krisis Rohingya Jadi Isu Antarabangsa - Wisma Putra - Semasa | mStar

Krisis Rohingya Jadi Isu Antarabangsa - Wisma Putra

PUTRAJAYA: Malaysia berhak memastikan Myanmar mengambil langkah proaktif dalam menangani krisis kekejaman terhadap etnik Rohingya daripada menjadi lebih teruk.

Wisma Putra dalam kenyataannya berkata, dalam konteks ini rakyat Malaysia dibenarkan untuk menyertai Perhimpunan Solidariti yang dijadualkan pada Ahad.

Menurut kenyataan itu, amalan pembersihan etnik Rohingya mesti dihentikan serta merta dalam usaha menggembalikan semula keselamatan dan kestabilan di rantau Asia Tenggara.

Kenyataan itu turut dikeluarkan untuk menyangkal komen dibuat Timbalan Ketua Pengarah Pejabat Presiden Myanmar, U Zaw Htay.

"Malaysia sedia maklum tentang prinsip-prinsip pembentukan Asean, selaku negara pengasas organisasi serantau itu," katanya.

Tambah kenyataan itu, dengan bilangan warga Rohingya yang tinggi di Malaysia, melibatkan kira-kira 56,000 orang dan ratusan ribu lagi rakyatnya di negara-negara jiran lain bermakna ia bukan lagi suatu masalah dalaman, sebaliknya masalah antarabangsa.

"Hakikatnya, apabila hanya satu etnik tertentu diusir keluar, mengikut definisi ialah pembersihan etnik," katanya.

Wisma Putra berkata, Malaysia tidak perlu mengingatkan U Zaw Htay tentang krisis bot hanyut pada 2015 yang akhirnya menjadi isu serantau dengan negara-negara jiran Myanmar terpaksa menanggung beban negara itu.

"Adalah dengan itu, Malaysia telah berkali-kali menawarkan bantuan kepada kerajaan Myanmar dalam mencari penyelesaian bagi penyelesaian segera yang adil dan berpanjangan terhadap isu penindasan Rohingya di utara Rakhine.

"Ini selari dengan kedudukan Malaysia bahawa ia bukan isu agama tetapi keprihatinan terhadap nilai kemanusiaan," katanya.


Wisma Putra , krisis Rohingya

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

'Ustaz Lawak' Gamatkan Dewan Merdeka

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

Artikel Lain