Penambahbaikan BR1M Termasuk Latihan Untuk Tingkat Pendapatan Penerima - Semasa | mStar

Penambahbaikan BR1M Termasuk Latihan Untuk Tingkat Pendapatan Penerima

PUTRAJAYA: Program Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) akan ditambah baik pada masa depan untuk membantu golongan berpendapatan rendah meningkatkan pendapatan mereka, kata Ketua Setiausaha Perbendaharaan Tan Sri Dr Mohd Irwan Serigar Abdullah.

Beliau berkata perbincangan sedang dibuat untuk menambah baik program itu seperti menyertakan sekali latihan tertentu yang perlu mereka hadiri.

"Jadi selepas latihan itu maka mereka akan mampu mendapatkan pendapatan yang lebih tinggi dan keluar daripada kelompok penerima BR1M," katanya ketika berucap merasmikan Majlis Persidangan Kebangsaan Ekonomi Malaysia ke-11 di sini, Rabu.

"Ini adalah perkara yang kita mahu bincang supaya kita boleh bantu rakyat untuk berhijrah daripada kelompok berpendapatan rendah ke pendapatan sederhana dan seterusnya," katanya.

Dalam pada itu, beliau berkata pelaksanaan skim insurans kesihatan untuk rakyat Malaysia akan dibentangkan pada Bajet 2017.

"Skim ini secara langsung akan mengurangkan beban kepada kerajan kerana kita membelanjakan lebih RM20 bilion hanya kepada ubat-ubatan," katanya.

Mohd Irwan Serigar berkata skim itu kini berada di peringkat akhir perbincangan bersama Kementerian Kesihatan untuk dilaksana secepat mungkin.

"Kita telah membentangkannya kepada Majlis Ekonomi Negara dan yang berkaitan untuk menubuhkan entiti bagi mengurus insurans kesihatan itu agar golongan berpendapatan rendah boleh mendapatkan perkhidmatan kesihatan yang lebih baik," katanya.-- Bernama


BR1M , Irwan Serigar Abdullah , Bajet 2017

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

Artikel Lain