Persepsi Orang Ramai Bukan Di Pihak Najib - Wan Saiful - Semasa | mStar

Persepsi Orang Ramai Bukan Di Pihak Najib - Wan Saiful

Wan Saiful Wan Jan
Wan Saiful Wan Jan

PETALING JAYA: Banyak kesan politik akan timbul daripada pengumuman terkini 'penutupan fail' mengenai sumbangan yang melibatkan Datuk Seri Najib Tun Razak.


Masalah politik Perdana Menteri masih belum berakhir, kata Ketua Eksekutif Institut Demokrasi dan Hal Ehwal Ekonomi (IDEAS), Wan Saiful Wan Jan.

Dari segi persepsi orang ramai, ini bukan satu situasi menang untuk Najib walaupun Peguam Negara telah membuat keputusan bahawa Najib bersih daripada sebarang salah laku, katanya.

"Persepsi orang ramai tidak akan menyebelahi pihak Perdana Menteri.

"Malah, ramai orang akan mengatakan ini adalah keputusan yang telah dijangka tetapi mereka tidak pernah menjangkakan Peguam Negara yang akan membuat keputusan," kata Wan Saiful dalam satu kenyataan, Selasa.

"Ini adalah satu kes yang mempunyai banyak kesan politik justeru penyelesaian undang-undang tidak mungkin menjadi pengakhirannya," katanya.

Penasihat DAP Lim Kit Siang berkata, Peguam Negara Tan Sri Mohamed Apandi Ali sepatutnya menarik diri daripada membuat keputusan untuk membebaskan Najib daripada sebarang kesalahan jenayah berhubung derma politik RM2.6 bilion.

Sebaliknya, beliau berkata, perkara itu perlu diputuskan oleh Peguam Cara Negara.

"Apandi telah dilantik oleh Najib dalam keadaan yang paling luar biasa keadaan, apabila Tan Sri Gani Patail secara tiba-tiba dipecat pada 28 Julai.

"Apandi sepatutnya mengelakkan diri daripada sebarang konflik kepentingan dan menarik diri daripada membuat keputusan terhadap mana-mana kes mengenai kertas siasatan SPRM berkaitan dengan Najib dalam siasatannya ke atas skandal tersebut.

"Saya mengegesa supaya Apandi mendedahkan kepada awam cadangan SPRM dalam kertas siasatan mereka berhubung 'derma' RM2.6bil dan skandal SRC," katanya.

Guan Eng menggesa kerajaan untuk membentuk panel tiga hakim yang terdiri daripada dua bekas hakim dan bekas Peguam Negara Tan Sri Abu Talib Othman untuk menentukan sama ada terdapat percanggahan kepentingan dalam keputusan Apandi ini.

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

Artikel Lain