Peruntukan Kerja Pembersihan Pasca Banjir Sedang Dinilai - Semasa | mStar

Peruntukan Kerja Pembersihan Pasca Banjir Sedang Dinilai

Halimah Sadique.
KLUANG: Kementerian Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan sedang menilai peruntukan bagi melakukan kerja pembersihan di negeri-negeri yang terjejas banjir. 

Timbalan Menterinya, Datuk Halimah Mohamed Sadique berkata pihaknya sudah meminta kerajaan negeri terbabit menggerakkan kerja bersama Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) dan mengenal pasti setiap keperluan untuk kerja pembersihan pasca banjir.
 
"Ketika banjir besar di Johor dan Melaka pada tahun 2006, sebanyak RM90 juta diperuntukkan kepada PBT untuk melakukan pembersihan," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas melancarkan publisiti awam Rancangan Kawasan Khas (RKK) Pengekalan dan Pemuliharaan Bangunan Warisan, Bandar Sihat dan Bandar Selamat di bandar Kluang, di sini, hari ini. 

Jelasnya, peruntukan perlu disalurkan dengan segera supaya kerja pembersihan dapat dilakukan secepat mungkin memandangkan PBT perlu mencari khidmat kontraktor pembersihan bagi mengangkut timbunan sampah pukal seperti perabot.
 
Halimah berkata kerja pembersihan selepas banjir perlu dilakukan segera bagi mengelakkan sebarang penyakit bawaan air akibat bencana alam itu.

Sementara itu, mengulas mengenai RKK berkenaan, beliau berkata sebanyak 208 bangunan lama yang dibina sejak tahun 1910 di bandar ini akan dipulihara bagi mengekalkan nilai sejarah selain menjadi tarikan baharu produk pelancongan.

Beliau berkata pemuliharaan itu juga adalah selaras dengan ilham Sultan Johor, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar yang berangkat melawat daerah ini sebelum ini agar bandar itu tidak kelihatan uzur.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.