Bot Tempur CB204 Dijangka Tiba Di TLDM KK Antara 11 Pagi - 7 Malam Rabu

Bot tempur CB204 yang berjaya ditemui petang Isnin setelah dilaporkan hilang lebih 30 jam di Perairan Mengalum, Sabah, akan ditunda ke Pangkalan Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) Kota Kinabalu, jika cuaca mengizinkan. -fotoBERNAMA
KOTA KINABALU: Bot tempur CB204 yang berjaya ditemui petang Isnin setelah dilaporkan hilang lebih 30 jam di Perairan Mengalum, Sabah, dijangka tiba di Pangkalan Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) Kota Kinabalu antara 11 pagi dan 7 malam Rabu.

Penglima Wilayah Laut 2, Laksamana Muda Datuk Mohammad Rosland Omar berkata operasi penundaan bot itu yang bermula 10 malam tadi kini dilaksanakan KD Ganas yang menggantikan KD Paus dan diiringi KD Lekiu bergantung kepada keadaan cuaca.

KD Paus yang menunda bot itu sebelum ini mengalami masalah pada tangki minyak pada tengah hari tadi dan telah dibawa ke Stesen 5, Pulau Layang-Layang, katanya.

"Saya kira masa paling cepat akan sampai esok 11 pagi dan paling lambat pada pukul 7 malam bergantung kepada kelajuan dan keadaan cuaca.

"Buat masa ini, bot dan kesemua anggota terbabit berada pada kedudukan 114 batu nautika ke barat laut dalam keadaan laut peringkat empat dan ketinggian ombak pada paras 2.5 meter. Penundaan boleh dibuat pada kelajuan empat hingga enam knot," katanya pada sidang akhbar di sini, Selasa.

Mohammad Rosland berkata kesemua tujuh anak kapal terbabit berada dalam keadaan letih namun bersemangat.

Tujuh anak kapal bot itu ialah Lt Azri Bakar, BK PAP Charles Cristopher Muni, BM TMK Ince anak Ewin, BM TMK Steven Hudson anak Miso, BM JTP Nor Azuan Ariffin, LK KOM Sulhajji Daah dan LK I PAP Azhry Maani.

Sementara itu, makluman terbaru daripada pihak TLDM Kota Kinabalu menyatakan dua anak kapal iaitu Charles Cristopher dan Steven Hudson yang mengalami masalah kesihatan telah berjaya diterbangkan ke Pangkalan TLDM Kota Kinabalu menggunakan pesawat Super Lynx.

Pesawat itu tiba di Pangkalan TLDM Kota Kinabalu kira-kira jam 6.13 petang tadi dan kedua-dua mereka sedang menerima rawatan di hospital Angkatan Tentera Wilayah Kota Kinabalu.

Charles mengalami sakit perut (gastrik) manakala Steven mengalami masalah kesihatan selepas terkena rencatan elektrik.

Pada sidang akhbar sebelum itu, Mohammad Rosland berkata cubaan untuk menerbangkan dua anak kapal berkenaan tidak berjaya kerana masalah cuaca dan laut bergelora dan Super Lynx terpaksa berpatah balik.

Bot tempur yang dinaiki tujuh anak kapal belayar dari Pangkalan TLDM Kota Kinabalu pada 5 pagi Ahad untuk melaksanakan penggiliran tugas dengan bot yang beroperasi di Gugusan Semarang Peninjau, Pulau Layang-layang, sebelum terputus hubungan komunikasi radio dengan kapal pengiring KD Paus pada 11.15 pagi.

Bot tempur itu dikesan kira-kira 30 batu nautika ke timur Pulau Layang-Layang selepas komunikasi sehala antara pasukan mencari dengan anak kapal bot berkenaan pada 4.15 petang Isnin.

Bot tempur berkenaan berjaya dirapati KD Sri Ganas pada 7.12 malam malam tadi pada kedudukan 50 batu nautika di timur Pulau Layang-Layang.

Operasi mencari dan menyelamat (SAR) yang dijalankan TLDM, Tentera Udara Diraja Malaysia dan Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia menggunakan aset laut dan udara membawa kepada pengesanan bot berkenaan apabila KD Ganas berjaya memintas panggilan kecemasan melalui Radio Maritim.

Mohammad Rosland berkata insiden yang berlaku itu merupakan lumrah dalam profesionalisme sebagai anggota pasukan keselamatan yang memberi pengalaman dan pembelajaran berharga kepada anak-anak kapal itu.

Menurutnya, anggota keluarga kesemua anak kapal akan dibawa di pangkalan itu untuk bersama-sama menyambut ketibaan mereka esok.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Artikel Lain