PAS Tentang Rang Undang-Undang Perumahan Johor - Semasa | mStar

PAS Tentang Rang Undang-Undang Perumahan Johor

Mat Sabu
KUALA LUMPUR: Pimpinan PAS Pusat berkata sebarang percubaan untuk mengheret pemerintah ke dalam hal ehwal eksekutif negeri adalah sesuatu yang bertentangan kerana ia akan menjejaskan imej negara yang mengamalkan sistem Raja Berperlembagaan.

"Walaupun Rang Undang-undang ini masih belum dibentangkan, PAS tidak menyokong mana-mana undang-undang yang boleh mencemarkan imej demokrasi negara itu dan perlembagaannya," Timbalan Presiden PAS Mohamad Sabu memberitahu pemberita di sini, Ahad, merujuk kepada Lembaga Perumahan dan Hartanah Johor (LPHJ).

Mohamad Sabu berkata pembentangan Rang Undang-undang itu perlu ditangguhkan sehingga satu kajian yang betul dijalankan.

"Pada masa ini, perkara-perkara tanah adalah di bawah kuasa eksekutif di negeri ini, dan ia boleh dikritik dan diperdebatkan oleh pembangkang. Amalan itu mesti dikekalkan.

Beliau berkata parti-parti komponen Pakatan Rakyat akan mengadakan pertemuan untuk memutuskan pendirian rasmi mereka mengenai perkara itu.

Timbalan Pesuruhjaya PAS Johor Mazlan Aliman berkata pembangkang di Dewan Undangan Negeri menyokong konteks umum Rang Undang-Undang kerana ia adalah serupa dengan undang-undang yang diluluskan di Selangor dan Pulau Pinang.

"Apa yang menjadi masalah bagi kita adalah penglibatan Sultan, yang tidak harus menjadi sebahagian daripada undang-undang.

"Kami akan mendesak penangguhan sebelum Rang Undang-Undang itu dibentangkan esok (Isnin)," kata Mazlan.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Hapus Kuasa Eksekutif Mais - PAS

Hudud: DAP Pertahan Dyana Sofya

Lebih Artikel