Hudud: Doktor Tidak Boleh Potong Tangan - Semasa | mStar

Hudud: Doktor Tidak Boleh Potong Tangan

KUALA LUMPUR: Kerajaan Kelantan tidak boleh memaksa doktor di negeri itu melakukan amputasi terhadap individu yang disabitkan kesalahan mencuri di bawah undang-undang hudud, kata Presiden Persatuan Perubatan Malaysia (MMA) Datuk Dr NKS Tharmaseelan.

Beliau berkata semua doktor tertakluk di bawah undang-undang persekutuan, justeru tidak perlu mematuhi undang-undang peringkat negeri.

"Semua pihak, terutama kerajaan Kelantan harus sedar bahawa semua hospital di Kelantan di bawah bidang kuasa kerajaan persekutuan, di bawah Kementerian Kesihatan.

"Mereka (kerajaan Kelantan) tidak mempunyai sebarang kuasa terhadap mana-mana hospital atau klinik di Kelantan. Justeru, jika mereka arahkan doktor di Kelantan, arahan itu tidak sah," katanya dalam sidang media, di sini, Jumaat.

Amputasi merupakan prosedur pemotongan sebahagian anggota badan seperti kaki atau tangan dalam sesuatu pembedahan bagi tujuan perubatan.

Selain itu beliau turut mengingatkan pengamal perubatan bahawa pembabitan mereka dalam prosedur sedemikian dilarang menurut undang-undang sivil dan juga perubatan.

"Kami diajar mengambil berat, mempunyai empati, menyembuh dan mengasihi. Akan tetapi sekarang anda minta kami mendatangkan bahaya. Kami tidak akan terbabit dalam perkara ini yang bertentangan dengan amalan perubatan.

"Para doktor juga tahu jika mereka berbuat demikian, mereka akan dikenakan tindakan dan lesen mereka untuk mengamalkan perubatan akan ditarik balik," katanya.

Malah katanya menurut garis panduan Pertubuhan Kesihatan Sedunia, seseorang doktor dianggap tidak beretika jika turut menyaksikan penjenayah disebat.

Timbalan Menteri Besar Kelantan Datuk Mohd Amar Nik Abdullah pada Rabu dilapor berkata PAS berhasrat menggunakan pakar bedah berkelayakan bagi melakukan amputasi terhadap penjenayah yang disabitkan kesalahan jika hudud dilaksana di negeri itu.
Hudud , Amputasi , PAS

Artikel Sebelum

Cadangan Guna Air Lombong Disokong

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

Artikel Lain