suria

123 Pawagam Mula Siar Lagu 'Negaraku' Sebelum Tayangan Filem

KUALA LUMPUR: Sebanyak 123 pawagam di seluruh negara mula menyiarkan lagu Negaraku pada Rabu sebelum tayangan filem sempena sambutan Hari Kemerdekaan negara ke-56 pada 31 Ogos ini.

Menteri Komunikasi dan Multimedia, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek berkata, siaran lagu berkenaan akan dilakukan selama seminggu bermula 28 Ogos sehingga 3 September depan.

"Hari ini (Rabu) hari yang pertama. Ada tempat yang sudah mula. Dan saya akan pastikan untuk hari esok dan seterusnya tak ada masalah kerana ia merupakan suatu yang baru, ada beberapa tempat di seluruh negara yang belum menerima CD (cakera padat) lagu untuk ditayangkan.

"Ini adalah masalah di peringkat awal. Kita akan perhatikan perkara ini supaya ia tidak memberi masalah pada hari esok dan seterusnya, serta masa-masa yang akan datang," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita pada majlis pelaksanaan tayangan promo, treler dan nyanyian lagu Negaraku sempena Hari Kemerdekaan negara ke-56 di pawagam Golden Screen Cinemas (GSC), Pavilion di sini, Rabu.

Tayangan dimulakan dengan promo yang bertajuk "Tanah Tumpahnya Darahku" dengan tempoh 2 minit 40 saat diikuti "Pesanan Terakhir" (1 minit 33 saat), treler dan nyanyian lagu Negaraku (1 minit 42 saat).

Ditanya sekiranya terdapat pawagam yang tidak menyiarkan lagu itu dalam tempoh berkenaan, Shabery berkata, pihaknya akan membuat pemantauan mengenainya.

"Beberapa pawagam tidak mainkan hari ini atas alasan tidak lagi mendapat CD dan format untuk disesuaikan dengan tempat masing-masing. Ini perkara teknikal yang perlu saya lihat," katanya.

Menurut Shabery, beliau meminta para penonton di pawagam untuk memberikan pandangan mengenai penayangan lagu dan treler tersebut.

"Tanya pendapat mereka. Kalau mereka rasa tidak baik, bantu kami untuk memperbaiki di masa depan.

"Apakah ia akan dibuat lagi pada masa akan datang? Kita akan mendapatkan pandangan orang ramai tentang perkara ini. Saya begitu terbuka," katanya.

Majlis tayangan khas lagu Negaraku pada Rabu disempurnakan oleh Shabery sebelum tayangan filem 'The Conjuring' arahan anak kelahiran Malaysia, James Wan.

Artikel Lain