Arus Deras Sungai Rajang Gagalkan Usaha Apung Bot Karam

BELAGA: Arus deras Sungai Rajang terus menjadi halangan usaha hari kesepuluh mengapungkan bot ekspres 'Kawan Mas' yang karam di Giam Bungan, Selasa lepas.

Sebelum ini, pasukan penyelam profesional polis dan pasukan bomba berdepan kesukaran melaksanakan tugas kerana mudah dihanyutkan arus meskipun membawa bebanan seberat kira-kira 35 kilogram setiap kali menyelam.

Nasib sama dialami pasukan bantuan hari ini yang terdiri daripada tiga pakar selam tempatan iaitu Pilot Jelawang, Kajan Juloi dan Telegi Tang dari Sekapan Panjang.

Ketua Polis Daerah Belaga DSP Bakar Sebau berkata kegagalan itu menyebabkan operasi mengapung ditamatkan pada 4 petang dan ditangguh selama tiga hari bagi mencari kaedah terbaik dan untuk keselamatan kerana air Empangan Bakun dilepaskan semula selepas ditutup sejak semalam.

Bagaimanapun, beliau berkata gerakan mencari dan menyelamat di permukaan sungai tetap diteruskan.

Mengulas operasi hari ini, Bakar berkata penyelam terbabit melakukan tugasan dengan baik malangnya arus deras mengagalkan usaha memasang kabel di bot yang karam itu.

"Tiga penyelam itu sudah berjaya berada di bot karam di dasar sungai tetapi malangnya, usaha untuk memasang kabel di lubang yang ditebuk minggu lepas tidak boleh diteruskan kerana arus deras," katanya kepada pemberita di lokasi bot karam, sejam perjalanan dari Belaga.

Beliau berkata mengikut rancangan awal, kabel yang sudah diikat di bot karam akan ditarik menggunakan rantaian winc yang diikat pada dua jentolak di tebing sungai.

Sehubungan itu, katanya, satu mesyuarat bersama jawatankuasa bencana negeri akan diadakan di Kuching esok bagi membincangkan masalah yang dihadapi pasukan penyelamat.

Sementara itu, Bakar berkata sehingga semalam, jumlah mangsa yang terselamat dalam tragedi bot karam meningkat kepada 213 orang.

"Semalam, enam lagi membuat laporan polis di Kapit mengatakan mereka adalah mangsa yang terselamat dalam kejadian itu. Mereka ialah Anthony Jawing Anak Awi, Awi Anak Panau, Delam Anak Ngabang, Jelina Anak Buah, Johnny Anak Kana dan Limping Anak Tarang.

"Dengan ini, jumlah mangsa terselamat ialah 213, dua mangsa iaitu Maurice Ajan, 22, dan Roslin Jati, 34, masih hilang manakala satu mayat, Tujok Lah, sudah dijumpai," katanya. BERNAMA

Klik

Laksana tanggungjawab perangi Covid-19, sumbangan mega Petronas saat krisis tiada sempadan – “Diharapkan Malaysia lebih kuat dan utuh di masa depan”

DENGAN keadaan yang tidak menentu ketika ini akibat pandemik Covid-19, terdapat keperluan bagi negara untuk bersama-sama menangani penularan wabak itu.

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Check-out seleksi menyegarkan, menambah nikmatnya tradisi iftar... Kombo Cool Kathira, Cool Bandung memang berbaloi!

COOLBLOG Tradisi Cool Ramadan tampil dengan seleksi minuman Cool Kathira dan Cool Bandung.

Artikel Lain