Cadangan Beri Tanah Pada Orang Asli Perlu Teliti: Shafie - Semasa | mStar

Cadangan Beri Tanah Pada Orang Asli Perlu Teliti: Shafie

SEMPORNA: Cadangan memberi tanah kepada Orang Asli perlu dirancang dengan teliti dan dilaksanakan secara berhati-hati supaya ia memberi manfaat berpanjangan kepada golongan berkenaan.

Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal berkata, budaya Orang Asli seperti suka hidup berpindah-randah yang diwarisi sejak turun temurun perlu diambil kira dalam cadangan berkenaan kerana mungkin golongan itu tidak mudah meninggalkan cara hidup mereka secara mendadak.

"Yang penting bagi kita ialah untuk membantu mereka (Orang Asli). Kalau kita tahu bahawa dengan hanya merayau (hidup pindah randah) ini tidak akan memberi banyak manfaat, kita perlu juga melihat bagaimana untuk melonjakkan Orang Asli supaya mereka dapat hidup seperti masyarakat lain," katanya.

Shafie berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan program MARA Bersama Rakyat, anjuran MARA dan Pemuda Umno Bahagian Semporna, di Dewan Masyarakat Semporna di sini, hari ini.

Katanya, mungkin ada di kalangan Orang Asli menganggap hidup berpindah-randah itu sesuai dengan mereka namun pada masa yang sama mereka juga perlu didedahkan dengan cara hidup lain supaya golongan itu tidak tertinggal daripada menikmati kemudahan pendidikan dan kesihatan yang disediakan kerajaan. "Kalau mereka terus hidup merayau, kita khuatir anak-anak mereka tidak dapat bersekolah," kata Shafie.

Beliau berkata, kementeriannya akan mengadakan perbincangan dengan wakil, persatuan dan badan-badan yang ada kaitan dengan Orang Asli bagi mendapatkan maklum balas bagaimana rancangan berkenaan dapat dijayakan.

Menurutnya, usaha mendedahkan Orang Asli dengan cara hidup masyarakat lain perlu diteruskan bagi membolehkan mereka memahami kaedah hidup masyarakat lain seterusnya menyesuaikan diri dengannya di samping terus mengamalkan adat tradisi mereka.

"Walaupun cadangan berkenaan masih di peringkat awal dan perlu dibawa ke Parlimen sebelum dilaksanakan namun ia telah mendapat sokongan yang baik daripada menteri-menteri besar," katanya. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

Artikel Lain