Jamil Khir tidak mahu umat Islam taksub dengan sejadah berdiri - Semasa | mStar

Jamil Khir tidak mahu umat Islam taksub dengan sejadah berdiri

KUALA LUMPUR: Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Jamil Khir Baharom tidak mahu isu sejadah berdiri yang hakikat kebenarannya masih tidak dapat dibuktikan sehingga kini tidak diperbesar-besarkan oleh masyarakat Islam.

Malah beliau berharap perkara-perkara yang berkaitan dengan khurafat yang boleh memesongkan akidah seseorang tidak dijadikan alat untuk menyedarkan masyarakat.

"Cerita itu merupakan cerita yang ada persoalan besar untuk ditanya kebenarannya, sejadah berdiri di sekolah, di Pasir Mas dan sebagainya, kejadian itu tak dibuktikan bagaimana ia berlaku, gambar pun tak diambil, orang pun tak nampak cuma alih-alih sejadah sudah berdiri...ia tak perlu diperbesarkan,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Pameran Menuju ke Makkah: Catatan Perjalanan Sepanjang Zaman di Muzium Kesenian Islam Malaysia di sini hari ini.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas kejadian sejadah berdiri yang berlaku di beberapa kawasan di Kedah, Kelantan dan Pulau Pinang baru-baru ini yang menggemparkan negara.

"Saya tak hairan pun ada sejadah berdiri, yang saya heran dan pelik apabila ada sejadah tapi tak ada orang berdiri sembahyang, kita kesal...nak menyedarkan masyarakat kita kena bawa hal yang pelik-pelik," katanya.

Menurut beliau lagi, tindakan boleh diambil jika terbukti ada pihak yang tidak bertanggungjawab mencetuskan kejadian itu dengan niat untuk mencipta kekalutan dan mengganggu pemikiran masyarakat di negara ini.

Pameran itu yang bermula hari ini dan berakhir 22 Jan tahun depan adalah pameran yang menghimpunkan pelbagai kisah menarik dan pengalaman jemaah haji dari seluruh dunia sejak 1,400 tahun lepas.

Artikel Sebelum

JAIS tahan anak lelaki "Rasul Melayu"

Artikel Berikut

Jangan nafi pusat bantu Kelantan - Adun BN

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

Kematian kanggaru 'sado' ditangisi