Harapan Baru Ubati Ketagihan Heroin & Morfin - Rencana | mStar

Harapan Baru Ubati Ketagihan Heroin & Morfin

MELBOURNE: Saintis Australia dan antarabangsa mungkin menemui penawar bagi merawat ketagihan heroin dan morfin.

Dalam kejayaan terbaharu, saintis berkata ketagihan morfin dan heroin boleh disekat dan pada masa sama meredakan kesakitan.

Pasukan University of Adelaide dan University of Colorado menemui mekanisme utama dalam sistem imun badan yang menguatkan ketagihan dadah opioid.

Kajian makmal menunjukkan dadah (+)-naloxone akan secara selektif menghalang tindak balas ketagihan imun, menurut kenyataan University of Adelaide.

Keputusan itu yang membawa kepada penghasilan dadah baru yang akan membantu pesakit yang menghadapi kesakitan teruk dan penagih heroin menghilangkan tabiat itu - kajian itu akan diterbitkan esok, dalam Jurnal Neorosains.

"Kajian kami menunjukkan kita boleh menyekat ketagihan melalui sistem imun otak, tanpa menyasarkan 'brain wiring'," kata penulis utama bagi kajian itu, Dr Mark Mark Hutchinson, dari Sekolah Sains Perubatan, University of Adelaide.

"Kedua-dua sistem saraf pusat dan sistem imun memainkan peranan penting dalam mewujudkan ketagihan, tetapi kajian kami menunjukkan kita hanya perlu menyekat tindak balas imun dalam otak bagi mencegah ketagihan dadah opioid," katanya.

Pasukan itu menumpukan usaha penyelidikan ke atas reseptor imun dikenali sebagai 'Toll-Like receptor 4' (TLR4). "Dadah opioid seperti morfin dan heroin mengikat TLR4 dengan cara yang sama tindak balas imun biasa kepada bakteria.

Masalahnya TLR4 kemudian bertindak sebagai penguat untuk ketagihan," kata Dr Hutchinson.

"Dadah (+)-naloxone secara automatik menghentikan ketagihan. Ia menutup keperluan untuk mengambil opioid, menghentikan tabiat ketagihan dan neurokimia dalam perubahan otak - dopamin, yang merupakan bahan kimia penting bagi menyediakan rasa 'nikmat' daripada dadah, tidak lagi dihasilkan."

Pengarang kanan Prof Linda Watkins, dari Pusat Neorosains, University of Colorado Boulder, berkata: "Kajian ini secara asasnya menukar apa yang kita faham tentang opioid, nikmat dan ketagihan. Kami mengesyaki untuk beberapa tahun TLR4 mungkin boleh menyekat ketagihan opioid, dan kini kita mempunyai bukti. "Dadah yang kita guna untuk menghentikan ketagihan, (+)-naloxone, adalah 'non-opioid mirror image drug' yang dihasilkan oleh Dr Kenner Rice pada 1970-an.

"Kami percaya ia terbukti sangat berguna sebagai ubat bersama morfin, supaya pesakit yang memerlukan bantuan untuk kesakitan teruk tidak akan menjadi ketagih sebaliknya berupaya melegakan kesakitannya. Ia berpotensi membawa kemajuan utama untuk pesakit dan rawatan paliatif," kata Watkins.

Penyelidik berpendapat ujian klinikal itu mungkin boleh dibuat dalam tempoh 18 bulan akan datang. -BERNAMA

Artikel Sebelum

Nong Taib, Pahlawan Terbilang Yang Tidak Didendang

Artikel Berikut

Klik

default image

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

default image

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Artikel Lain