Tak mengandung walau ujian positif, alat uji kehamilan ditarik balik

-foto Getty

BERPULUH ribu alat ujian kehamilan di UK telah ditarik balik selepas timbul kebimbangan peranti itu memberikan keputusan salah.

Ia dibuat selepas ujian kehamilan digital Clear & Simple menunjukkan 'sebilangan kecil ujian dengan hasil positif palsu'.

Agensi Pengawalseliaan Ubat-ubatan dan Penjagaan Kesihatan (MHRA) berkata mereka yang telah membeli alat itu harus memeriksa nombor lotnya untuk memastikan alat yang berada dengan mereka terjejas atau tidak.

Pengeluar, Guangzhou Wondfo Biotech menganggarkan bahawa lebih dari 58,000 alat penguji yang terjejas telah diedarkan di UK.

-Gambar hiasan

Seorang jurucakap MHRA berkata: "Guangzhou Wondfo Biotech telah mengumumkan bahawa mereka memanggil balik sekumpulan ujian kehamilan digital Clear & Simple susulan sebilangan kecil ujian menunjukkan keputusan positif yang salah.

"Sesiapa yang telah membeli alat ujian yang terjejas dinasihatkan untuk mencari kaedah ujian alternatif dan mengembalikan alat tersebut ke farmasi atau kedai."

Nombor lot yang perlu diperiksa adalah DM10220170710E, yang boleh didapati di hujung kotak dan juga dicetak pada paket.

Pengarah klinikal alat perubatan MHRA, Dr Duncan McPherson berkata: "Penting untuk mereka memeriksa nombor lot untuk mana-mana ujian kehamilan digital Clear & Simple yang telah dibeli untuk melihat sama ada mereka memilik produk dari lot yang terjejas.

"Jika anda mempunyai sebarang soalan mengenai penggunaan ujian kehamilan digital, sila bercakap dengan profesional penjagaan kesihatan anda.

"Keselamatan pesakit adalah keutamaan kami. Kami sangat menggalakkan sesiapa sahaja untuk melaporkan sebarang isu berhubung produk ini, atau secara umumnya berhubung mana-mana peranti perubatan." -MetroUK

uji kehamilan, tarik balik

Artikel Berikut

Duterte disyaki hidap barah

Klik

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Artikel Lain