Selepas Perancis, Purdah Dilarang Di Wilayah Kanada - Dunia | mStar

Selepas Perancis, Purdah Dilarang Di Wilayah Kanada

-fotoGetty

QUEBEC baru sahaja mengharamkan pemakaian purdah di khalayak ramai.

Wilayah di Kanada yang kebanyakan penduduknya berbahasa Perancis itu menjadi wilayah pertama di Amerika Utara melaksanakan undang-undang sedemikian, bagaimanapun Perdana Menteri Kanada, Justin Trudeau mengelak memberikan komen.

Walaupun undang-undang itu tidak menyatakan dengan khusus tentang penutupan muka yang dilarang, perdebatan sebahagian besarnya tertumpu kepada niqab, pakaian wanita Muslim yang menutupi seluruh wajah kecuali mata dan burqa yang menutup seluruh wajah.

-fotoGetty

Apabila ia berkuatkuasa pada 1 Julai 2018, undang-undang itu akan menjejaskan pekerja sektor awam seperti guru, pegawai polis, pekerja hospital dan pekerja penjagaan harian.

Quebec mengikut jejak langkah Perancis, yang melarang pemakaian hijab, salib dan simbol agama yang lain pada tahun 2004.

Perdana menterinya Philippe Couillard memberitahu pemberita: : "Kita hanya menyatakan bahawa atas sebab-sebab berkaitan komunikasi, pengenalan dan keselamatan, perkhidmatan awam harus dilihat dan membiarkan wajah mereka terbuka.

"Kita berada dalam masyarakat bebas dan demokratik. Anda bercakap dengan saya, saya harus melihat wajah anda dan anda akan melihat saya. Ia semudah itu."

-fotoGetty

Majlis Kebangsaan umat Islam berkata ia sangat bimbang dengan undang-undang itu dan sedang mempertimbangkan tindakan undang-undang.

"Perundangan ini adalah pelanggaran kebebasan beragama yang tidak wajar," kata pengarah eksekutif Ihsaan Gardee.

Undang-undang itu dilaporkan membenarkan pengecualian dalam keadaan tertentu, tetapi tidak memberikan butiran.

Peraturan-peraturan yang menyatakan bagaimana undang-undang baharu akan dikuatkuasakan juga belum dikeluarkan.

Ditanya dalam parlimen persekutuan sama ada beliau akan mencabar undang-undang, Trudeau berkata beliau akan terus memastikan semua orang Kanada dilindungi oleh piagam hak dan kebebasan negara. -metroUK

purdah , Quebec

Artikel Sebelum

Kanak-Kanak Maut Makan Cendawan Beracun

Artikel Berikut

Ibu Badan Ketak-Ketak Selamat Lahir Bayi Kedua

Lebih Artikel

PFA lepaskan Muhammad Zafuan serta-merta