Ribuan Laung 'Hidup Pak Ahok' - Dunia | mStar

Ribuan Laung 'Hidup Pak Ahok'

JAKARTA: Ribuan penyokong membanjiri Balai Kota Jakarta pagi Rabu sebagai memberi sokongan moral dan melahirkan rasa dukacita kepada Gabenor Jakarta, Basuki Tjahaja Purnama atau lebih dikenali sebagai Ahok yang dijatuhi hukuman penjara dua tahun atas kesalahan menghina agama.

Mereka berhimpun selama kira-kira dua jam sejak pukul 6 pagi dan mula menyanyikan lagu patriotik Indonesia yang dipimpin seorang ahli muzik terkenal, Addie MS.

Turut serta Naib Gabenor Djarot Saiful Hidayat, yang memulakan tugas sebagai pemangku Gabenor mulai hari ini ekoran Ahok telah ditahan mulai Selasa setelah mahkamah menjatuhkan hukuman penjara terhadap beliau.

Tinjauan Bernama mendapati orang ramai yang berbaju merah turut membawa sepanduk dan belon yang tertulis pelbagai mesej termasuk ''Keadilan Untuk Ahok'' dan melaungkan ''Hidup Pak Ahok''.

Pada Selasa, mahkamah di Indonesia menjatuhkan hukuman dua tahun penjara terhadap Ahok setelah mendapati beliau terbukti bersalah menghina agama Islam kerana membuat kenyataan menyentuh Surah Al Maidah ayat 51 ketika bertemu pengundi di Pulau Pramuka, Kepulauan Seribu pada September tahun lepas.

Ahok yang kalah dalam pilihan mempertahankan jawatan pada bulan lepas sepatutnya menamatkan perkhidmatannya Oktober ini.

Media dalam talian melaporkan Ahok pada mulanya ditahan di Penjara Cipinang tetapi telah dipindahkan ke Markas Polis Briged Mobil (Brimob) di sini pada tengah malam tadi.

Ketua Polis Jakarta Timur Andry Wibowo dipetik sebagai berkata, pemindahan Ahok adalah atas permintaan pihak penjara atas alasan keselamatan.

Pada Selasa, ratusan penyokong Ahok berhimpun secara aman dengan menyalakan lilin di luar bangunan penjara Cipinang itu bagi menunjukkan sokongan moral, namun bersurai sebaik diminta berbuat demikian oleh Djarot. -Bernama

Ahok , hina agama , Balai Kota Jakarta

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Jae-In Diramal Menang Besar

Artikel Berkaitan

Ahok Ke Penjara

Jasa Ahok Dihargai

Artikel Lain