Warga Indonesia Dihantar Pulang Oleh S'pura Ada Kaitan Dengan Banduan Pengganas - Dunia | mStar

Warga Indonesia Dihantar Pulang Oleh S'pura Ada Kaitan Dengan Banduan Pengganas

Aman Abdurrahman (Gambar fail)
JAKARTA: Empat warga Indonesia dalam perjalanan ke Syria yang dihantar pulang oleh Singapura pada Ahad mengaku mempunyai hubungan peribadi dengan banduan berideologi radikal, Aman Abdurrahman.

Ketua Bahagian Hubungan Manusia Markas Besar Polis Republik Indonesia Anton Charliyan berkata perkaitan itu telah didedahkan apabila polis Batam, Rempang dan Galang (Barelang) masing-masing menyiasat pihak-pihak yang telah disyaki merancang untuk berlepas ke Syria untuk menyertai pergerakan Negara Islam (IS).

"Mereka dihantar pulang dari Singapura kerana terdapat tanda-tanda mereka mempunyai kaitan dengan IS. Mereka juga tahu tentang AA yang masih ditahan di Nusakambangan, Jawa Tengah," kata Anton dipetik sebagai berkata oleh tribunnews.com, Selasa.

Pihak polis akan terus menjalankan siasatan rapi terhadap empat warga Indonesia itu bagi mengetahui rangkaian komunikasi antara mereka dan Aman Abdurrahman, kata Anton.

Siasatan akan cuba untuk mengesan rangkaian mereka di Indonesia dan, antara lain, bertujuan untuk mendedahkan sama ada keempat-empat mereka mempunyai sebarang pautan dengan mana-mana serangan pengganas tempatan seperti serangan di Jakarta pada14  Januari baru-baru ini kata Anton.

Ketua Polis Barelang Komisioner Kanan Helmy Santika berkata syak wasangka polis Singapura telah timbul disebabkan pergerakan aneh yang ditunjukkan oleh empat warga Indonesia itu.

Selain daripada melakukan perjalanan ke Syria, pasport mereka yang menunjukkan bahawa selepas tiba di Singapura, mereka terus pergi ke Johor, Malaysia, dan kembali ke Singapura sehari kemudian.

Para pegawai kemudiannya menjadi semakin curiga apabila mereka mahu berlepas ke Syria lagi.

"Polis Singapura berasa curiga dan memutuskan untuk menyoal siasat mereka, terutamanya kerana pasport mereka menunjukkan bahawa mereka mempunyai sejarah sebelum ini membuat perjalanan ke Syria," kata Helmy.

Selepas pegawai Singapura menahan empat warga Indonesia itu, polis Singapura segera membuat penyelarasan dengan pihak polis di Indonesia mengenai isu itu.

Empat rakyat Indonesia itu telah dipindahkan ke ibu pejabat unit anti-keganasan polis Densus 88. - The Jakarta Post / ANN
IS , Aman Abdurrahman

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Artikel Lain