Rakyat Malaysia Ditahan, E-Rokok Dirampas Di Woodlands

SINGAPURA: Pihak Berkuasa Imigresen dan Pusat Pemeriksaan (ICA) menahan seorang rakyat Malaysia dan seorang warga Singapura berhubung rampasan rokok elektronik dan beberapa peralatan berkaitan dengannya.

Sembilan set rokok elektronik dan 113 botol aksesori rokok elektronik dijumpai dalam sebuah kereta menggunakan nombor pendaftaran Malaysia di Pusat Pemeriksaan Woodlands awal Ahad lepas.

Sebahagian daripada rokok elektronik itu dijumpai tersembunyi di dalam but manakala selebihnya dijumpai di belakang ruang simpanan kecil, dalam ruang radio dan di bawah kerusi belakang kereta berkenaan.

Suspek berusia 26 dan 34 tahun itu kini membantu siasatan berhubung kegiatan penyeludupan menyeberangi Tambak Johor.

Kenyataan bersama ICA dan Pihak Berkuasa Sains Kesihatan (HSA) pada Rabu menyatakan semasa tiba di pusat pemeriksaan itu pada kira-kira 12.30 tengah malam, seorang pegawai  mengarahkan kereta itu menjalani pemeriksaan rutin yang membawa kepada penemuan rokok dan barangan itu.

Singapura melarang penggunaan rokok elektronik.

Seksyen 16 Akta Tembakau (Kawalan Iklan dan Jualan) melarang pengimportan, pengedaran, penjualan atau penawaran untuk jualan sebarang benda yang direka menyerupai produk tembakau termasuk 'vaporiser' seperti rokok elektronik, paip elektronik, curut elektronik dan sepertinya.

Orang ramai dilarang membeli atau membawa masuk rokok elektronik ke negara ini.

HSA menggesa mereka yang mempunyai maklumat mengenai penjualan rokok elektronik secara haram supaya menghubungi Cawangan Peraturan Tembakaunya melalui talian telefon: 02-66842036 atau 02-66842037 pada waktu pejabat.

rokok elektronik

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Laksana tanggungjawab perangi Covid-19, sumbangan mega Petronas saat krisis tiada sempadan – “Diharapkan Malaysia lebih kuat dan utuh di masa depan”

DENGAN keadaan yang tidak menentu ketika ini akibat pandemik Covid-19, terdapat keperluan bagi negara untuk bersama-sama menangani penularan wabak itu.

Check-out seleksi menyegarkan, menambah nikmatnya tradisi iftar... Kombo Cool Kathira, Cool Bandung memang berbaloi!

COOLBLOG Tradisi Cool Ramadan tampil dengan seleksi minuman Cool Kathira dan Cool Bandung.

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Artikel Lain