Sukan Para Asia: Malaysia buru tiga lagi pingat emas

Pelumba basikal negara Nur Azlia Syafinaz (belakang) bersama rakannya Nurul Suhada Zainal ketika beraksi pada acara akhir individu kejar mengejar 3,000 meter wanita B sempena Temasya Sukan Para Asia 2018 di Stadium Velodrome Antarabangsa pada Khamis. Azlia bersama rakannya mendapat pingat emas dengan catatan masa 4.00.688 minit. Foto: Bernama

JAKARTA: Malaysia dilihat mampu melepasi sasaran 15 pingat emas pada temasya Sukan Para Asia 2018 di sini selepas atlet negara terus menghadiahkan tiga lagi pingat emas pada hari  keenam temasya, menjadikan jumlah 12 emas setakat ini.

Berbaki dua hari lagi sebelum temasya sukan itu melabuhkan tirai Sabtu ini, kontinjen negara berada di landasan terbaik untuk mencapai sasaran malah mempunyai peluang melepasi sasaran pungutanpingat emas.Setakat jam 7.30 malam ini, Malaysia mengumpul 12 emas, 18 perak dan 18 pingat gangsa.

Koleksi emas pada Khamis disumbangkan oleh atlet berbasikal Nur Azlia Syafinaz Mohd Zais dalam acara 3km kejar mengejar individu wanita di Velodrom Antarabangsa Jakarta.

Pingat emas kedua diraih pasukan trio boling negara dalam acara Mix Trios Team TPB8+TPB8/9+TPB9/10, manakala emas ketiga diraih perenang, Muhammad Nur Saiful dalam acara 50m gaya bebas 5.

Kontinjen negara turut meraih tiga pingat perak iaitu dalam acara berbasikal 4km kejar mengejar menerusi Mohd Khairul Hazwan dan acara pecut berpasukan C 1-5 manakala atlet lompat jauh, Wong Kar Gee dalam acara lelaki T12.

Malaysia menyertai 15 daripada 18 acara sukan dan menyasarkan 15 pingat emas, menyamai pencapaian Sukan Para Asia 2014 di Incheon, Korea Selatan.- Bernama

Sukan Para Asia

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Artikel Lain