Hamilton Disiasat Dakwaan Elak Cukai

LEWIS Hamilton didakwa mendapat hasil pulangan semula Cukai Nilai Tambah (VAT) berjumlah 3.3 juta pound sterling selepas mengimport pesawat mewahnya ke Isle of Man.

Namun, bayaran balik cukai yang diperolehinya menyebabkan juara dunia Formula Satu (F1) itu akan didisiasat jabatan percukaian pihak berkuasa Britain atas kesalahan mengelak cukai dalam urusan pembelian jet peribadinya.

Menurut dokumen percukaian yang bocor, Hamilton, 32, didakwa mengimport pesawat mewah jenis Bombardier CL605 Challenger CL605 berharga 16 juta pound sterling pada 2013.

Mengikut peraturan cukai Kesatuan Eropah (EU), sesebuah syarikat atau pemilik persendirian mengimport sebuah kapal terbang, mereka perlu membayar 20 peratus cukai VAT yang hanya boleh dituntut semula jika untuk kegunaan perniagaan.

Pendedahan tersebut dikeluarkan oleh Konsortium Wartawan Penyiasatan Antarabangsa (ICIJ) yang berpangkalan di Amerika Syarikat.

Mereka mendakwa firma perakaunan, EY dan Appleby membantu Hamilton dan berpuluh-puluh pelanggan lain menubuhkan perniagaan yang berunsurkan pajakan bagi mendapatkan rebat VAT.

Urusan yang dilakukan cukup terperinci dengan membabitkan individu yang menubuhkan entiti menyewa jet mereka sendiri dan ia mungkin melanggar peraturan Kesatuan Eropah, melarang sebarang bayaran balik dilakukan untuk kegunaan sendiri.

Hamilton meninggalkan United Kingdom untuk menetap di Monaco sebelum berhijrah ke Switzerland pada 2007 untuk mengurangkan bayaran cukainya di negara itu.

Pada tahun ini, harta kekayaannya diisytiharkan bernilai 131 juta pound sterling oleh Sunday Times Rich List.


Lewis Hamilton, jet peribadi

Artikel Sebelum

Neymar Ganti Ronaldo?

Artikel Berikut

KBS Pertingkat Ujian Doping Atlet

Klik

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

Artikel Lain

Bapa Afdlin Shauki meninggal dunia

Malaysia catat 9 kes positif Covid-19