Maklumat Bayaran Neymar Bocor - Sukan | mStar

Maklumat Bayaran Neymar Bocor

Neymar. Foto AFP

BUTIRAN kontrak Neymar bersama Paris Saint-Germain (PSG) kini dibocorkan dalam media Jerman.

Perpindahan Neymar ke Perancis yang mencetuskan kejutan dalam dunia bola sepak pada musim panas kini beralih kepada harga pemain itu.

Menerusi dokumen berhubung perpindahan bernilai £198 juta (RM1.12 bilion) sebaik sahaja klausa pembelian dicapai, Neymar menjadi pemain paling mahal dalam sejarah bola sepak.

Bagaimanapun, butiran lanjut dalam kontrak yang ditandatangani pemain itu menunjukkan bahawa nilainya bertambah sejak perpindahannya dari Barcelona ke Paris.

Penerbitan Jerman, Der Spiegel mendedahkan perkara tersebut berdasarkan maklumat daripada Football Leaks, yang menyatakan bahawa pemain berusia 25 tahun itu memperoleh lebih £600,000 (RM3.4 juta) seminggu.

Kontrak lima tahun yang ditandangani Neymar menjamin pemain itu dengan bayaran £32.7 juta (RM185 juta) setahun, sekali gus bersamaan £88,000 (RM499,119) sehari.

Gaji tersebut menunjukkan Neymar kini merupakan pemain yang mendapat bayaran paling tinggi dalam dunia bola sepak, apabila jumlah bayaran yang diterimanya secara mingguan lebih tinggi berbanding Lionel Messi dan Cristiano Ronaldo.  

Kebocoran maklumat itu turut mendedahkan bahawa PSG akan membayar Barcelona sehingga £214 juta (RM1.2 bilion) buat penyerang itu bagi kontrak lima tahun di Perancis. - Mail Online


Neymar

Artikel Sebelum

Morata Tunjuk Skil Lain Dari Yang Lain

Artikel Berikut

Costa Hanya Impikan Atletico Madrid

Artikel Berkaitan

Demi Neymar, PSG Tawar Cavani €1 Juta

PSG 'Dahaga' Sentuhan Neymar

Lebih Artikel

Yun Peng anak baik, dengar kata...