Impian Chong Wei Lebur Di Terbuka Jepun - Sukan | mStar

Impian Chong Wei Lebur Di Terbuka Jepun

KUALA LUMPUR: Jaguh badminton Malaysia, Datuk Lee Chong Wei gagal dalam usahanya  untuk menjadi juara Siri Super Terbuka Jepun buat kali ketujuh selepas tumpas kepada jaguh baharu dunia,  Viktor Axelsen dalam perlawanan akhir yang sengit di Gimnasium Metropolitan Tokyo, Jepun.

Pemain berusia 34 tahun itu yang merupakan juara bertahan, tewas 14-21 pada set pembukaan sebelum bangkit untuk memenangi set kedua 21-19 tetapi pemain Denmark itu mempamerkan kehebatannya dengan menamatkan permainan dalam set penentuan 21-14 , dalam siaran langsung yang disiarkan sebuah televisyen swasta.

Ini merupakan kekalahan berturut-turut Chong Wei kepada Axelsen, tewas kepada lawan yang sama dalam Final Siri Super Dunia di Dubai, Emiriah Arab Bersatu pada Disember tahun lepas.

Untuk rekod, Chong Wei menjuarai Terbuka Jepun enam kali iaitu pada 2007, 2010, 2012, 2013, 2014 dan 2016.

Sementara itu, pasangan tuan rumah  Misaki Matsutomo/Ayaka Takahashi menjuarai beregu wanita selepas menumpaskan  Kim Ha Na/Kong Hee Yong dari Korea Selatan 21-18 dan 21-16 sementara dalam perseorangan wanita pemain pilihan kelima Carolina Marin dari Sepanyol membuat kejutan dengan  menundukkan juara bertahan,  He Bingjiao dari China,23-21 dan 21-12.

Pilihan ketiga kejohanan, Marcus Fernaldi Gideon/Kevin Sanjaya Sukamuljo dari Indonesia menewaskan  beregu tuan rumah Takuto Inoue/Yuki Kaneko 21-12 and 21-15 untuk muncul juara beregu lelaki sementara   Wang  Yilyu/Huang Dongping dari China menjuarai beregu campuran  selepas  menewaskan  Takuro  Hoki /Sayaka Hirota dari Jepun 21-13 and 21-8. - Bernama

Lee Chong Wei

Artikel Sebelum

Tiket Terbuka RM10 Untuk Penyokong Setia

Artikel Berikut

Lovren Buka Mulut Insiden Disamun Di Zagreb

Artikel Berkaitan

Chong Wei Langkah Kanan

Chong Wei Ke Suku Akhir

Lebih Artikel

Mak Nyah maut dibelasah sekumpulan lelaki

Coklat tumpah, panggil bomba!