KL2017: Atlet, Jurulatih Selangor Terima Insentif - Sukan | mStar

KL2017: Atlet, Jurulatih Selangor Terima Insentif

Sultan Sharafuddin (kanan) menyampaikan insentif kepada atlet gimnastik artistik negara Farah Ann Abdul Hadi (tengah) yang memperolehi dua pingat emas pada KL2017 semasa Majlis Penyerahan Insentif Kepada Atlet dan Jurulatih Negeri Selangor di Istana Alam Shah, Isnin. fotoBERNAMA

KLANG: Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah pada Isnin berkenan menyampaikan insentif Sukan SEA Kuala Lumpur 2017 (KL2017) berjumlah RM540,000 kepada 98 atlet dan sembilan jurulatih dari negeri itu.

Pemenang pingat emas menerima RM5,000 bagi setiap pingat yang diraih, perak (RM3,000) dan gangsa (RM2,000) manakala jurulatih pula menerima RM5,000 masing-masing.

Pada edisi ke-29 bulan lepas itu, 41 atlet Selangor meraih emas, 29 atlet memenangi pingat perak manakala 28 menyumbang gangsa.

Upacara penyampaian insentif berkenaan diadakan di Istana Alam Shah, di sini.

Turut berangkat Tengku Permaisuri Selangor Tengku Permaisuri Norashikin.

Sultan Sharafuddin dalam titahnya menzahirkan kebanggaan baginda dengan kejayaan atlet dari Selangor serta turut kagum terhadap komitmen serta kegigihan  jurulatih yang tidak jemu berkongsi kepakaran dan pengalaman.

Baginda menyatakan pemberian insentif tersebut sebagai pemberi motivasi dan azimat kepada atlet berkenaan untuk mempamerkan prestasi yang lebih cemerlang dalam kejohanan akan datang.

"Beta yakin semua ini tidak mampu dicapai tanpa kemudahan sukan yang disediakan kerajaan dan swasta yang mana kerajaan negeri telah banyak melabur menyediakan infrastruktur sukan berkualiti tinggi untuk memastikan atlet serta rakyat merasai sendiri aktiviti pembangunan sukan di setiap peringkat.

"Beta menyeru Majlis Sukan Negeri untuk lebih fokus melahirkan atlet-atlet yang mampu meraih  emas dalam acara utama di Sukan Olimpik dan Sukan Komanwel seperti olahraga, renang, berbasikal dan ekuastrian," titah baginda.

Menyifatkan sukan adalah medium terbaik menjana keharmonian dan menyatupadukan rakyat, Sultan Sharafuddin turut menitahkan supaya aktiviti sukan tidak dicampur adukkan dengan fahaman dan kepentingan politik sebaliknya dijadikan elemen terpenting dalam kehidupan sosial masyarakat.

Dalam temasya dwitahunan yang berlangsung 19 hingga 30 Ogos lepas, Malaysia, selaku tuan rumah menghantar 844 atlet yang mana 142 atlet (16.8 peratus) daripadanya adalah dari Selangor dan bertanding dalam 32 acara sukan.

Sementara itu, pemenang pingat emas skuad bola jaring kebangsaan, L. Karishma, 18, berkata insentif berkenaan adalah yang pertama diterimanya sejak menyertai pasukan tersebut beberapa tahun lepas dan akan digunakan untuk membeli keperluan kejohanan seterusnya.

Atlet terjun negara, Chew Yiwei, 22, pula menyifatkan pemberian insentif itu sebagai suatu penghargaan kepada golongan terlibat yang berkorban masa dan tenaga semata-mata untuk mengharumkan nama negara.

“Saya tidak menyangka akan dapat insentif sebegini dan ini menunjukkan satu sokongan yang amat baik kepada atlet. Kerajaan banyak bantu kami dan diharap bantuan ini akan berterusan pada masa akan datang,” kata pemenang pingat emas acara papan anjal seirama dan pingat perak 10m platform itu. - BERNAMA

insentif , Selangor , KL2017

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

‘Biarlah Kafa Tanpa Saya’ – Annuar Musa

Artikel Berkaitan

Misi Nidzam Adzha Untuk Kedah

Kedah Sedia Jumpa Selangor

Artikel Lain