Pingat Paralimpik Tampil Dengan Ciri Inovasi Khas

Atlet paralimpik negara Muhammad Ziyad meraih emas dalam acara lontar peluru F20 (masalah pembelajaran) dengan catatan rekod baharu dunia.
PETALING JAYA: Semua pingat pada temasya Paralimpik 2016 di Rio de Janeiro mempunyai beberapa ciri inovasi bagi menyesuaikannya dengan atlet kelainan upaya selain penggunaan tulisan Braille untuk membantu atlet yang mempunyai masalah penglihatan.

"Selain menampilkan Braille, pingat sukan Paralimpik juga memasukkan inovasi khas; mempunyai peranti kecil yang mengeluarkan bunyi apabila pingat digoncang, membolehkan atlet cacat penglihatan mengetahui sama ada ia adalah emas, perak atau gangsa.

"Emas mempunyai bunyi paling kuat, diikuti perak dan gangsa," menurut Jawatankuasa Paralimpik Antarabangsa di www.paralympic.org

Ia menambah bahawa emas yang digunakan untuk membuat pingat itu telah diekstrak tanpa menggunakan merkuri.

Menurut jawatankuasa itu, pingat telah dihasilkan dengan menggunakan kriteria kemampanan yang ketat, bermula dari perlombongan awal, kepada reka bentuk akhir produk.

"Pingat perak dan gangsa telah dihasilkan menggunakan 30 peratus bahan kitar semula. Separuh daripada plastik dalam reben yang digunakan untuk menggantung pingat di leher atlet berasal dari botol plastik kitar semula. Sarung bulat yang memegang pingat dibuat daripada kayu freijó yang disahkan oleh Forest Stewardship Council (FSC)," katanya.

Malaysia bakal membawa pulang tiga butir pingat emas dari temasya Paralimpik 2016 yang akan berakhir pada 18 September ini.
pingat Paralimpik, ciri khas, inovasi

Artikel Berikut

Liga Europa: Mourinho Rehatkan Rooney

Klik

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Artikel Lain