suria

Rasuah 1994: FAM Diminta Kaji Semula Hukuman Ke Atas 216 Pemain

Faridzul Kassim menurunkan tandangan pada kain rentang sebagai tanda sokongan pengampunan 216 bekas pemain bola sepak negara yang terlibat dalam rasuah pada 1994, pada sidang media di Stadium Darul Aman, Isnin. Foto: Bernama

ALOR SETAR: Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM) dimintamengkaji semula hukuman ke atas lebih 200 pemain yang terlibat dalam rasuah pada 1994 bagi membolehkan mereka mencurah bakti dalam sukan bola sepak negara.

Presiden Persatuan Bekas Pemain Bola Sepak Kedah (KEFA) Faridzul Kassim berkata dengan cara itu ia dapat memberi peluang kepada mereka untuk berbakti semula dengan persatuan atau kelab bola sepak di peringkat negeri.

Beliau mendakwa kebanyakan daripada mereka yang merupakan pemain berbakatketika itu menyuarakan rasa tidak puas hati dengan hukuman digantung seumur hidup yang dikenakan FAM ketika itu walaupun ada juga pemain yang terlibat tetapi terlepas daripada hukuman.

"FAM perlu kaji faktor kenapa mereka berbuat demikian... Mungkin sebab mereka tidak dibayar gaji oleh persatuan bola sepak negeri ketika itu. FAM perlu tahu dan ambil berat mengenai perkara itu," jelasnya.

Faridzul yang juga bekas pemain bola sepak Kedah berkata ramai daripada pemain berkenaan yang berumur lewat 40-an hingga 50-an menyuarakan hasrat untuk membantu FAM memeriahkan sukan bola sepak negara.

Faridzul berkata pihaknya menerusi Persatuan Bekas Atlet Kebangsaan telah menghantar surat berhubung perkara tersebut kepada FAM pada 2011, tetapi ditolak tanpa sebarang alasan.

Katanya pemain terbabit mahu berkongsi ilmu serta pengalaman yang ada dengan pemain generasi baharu bagi memeriahkan sukan bola sepak negara.

"FAM boleh melantik mereka sebagai Inspektor perlawanan bagi meninjau samaada ada unsur rasuah dalam mana-mana perlawanan dengan pengalaman yang ada pada mereka.

"Mereka boleh cari pemain muda yang berpotensi untuk menggantikan pemainsedia ada dan boleh membantu FAM dalam menangani isu rasuah dalam kalangan pemain hari ini," jelas Faridzul.

"Itu sahaja hasrat mereka untuk kembali dalam arena bola sepak kerana merekaini adalah idola suatu ketika dahulu. Mereka juga mampu membantu FAM menyedarkan pemain muda yang berjinak-jinak dalam menjual perlawanan bagi mencari kekayaan pantas," katanya.

Beliau berkata mereka juga mahu mengembalikan kegemilangan bola sepak negara ini selepas arena bola sepak di negara ini mengalami kejatuhan dan ketandusan pemain tempatan yang hebat.

Katanya di Kedah seramai enam bekas pemain bola sepak dikenakan hukuman itu pada tahun 1994.-Bernama

FAM, Rasuah 1994

Artikel Berkaitan

Artikel Lain

Wajah bayi berkedut seperti berusia 80 tahun

Peminat tidak teruja lihat aksi Romeo Beckham