PBAT Janji Bayar Tunggakan Gaji Pemain Dalam Tempoh Sebulan - Sukan | mStar

PBAT Janji Bayar Tunggakan Gaji Pemain Dalam Tempoh Sebulan

Raja Mohamed Affandi Raja Mohamed Noor

KUALA LUMPUR: Persatuan Bola Sepak Angkatan TenteraMalaysia (PBAT) berjanji akan membayar tunggakan gaji pemain dalam tempoh sebulan atau tidak melangkaui 90 hari yang ditetapkan Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM).

Presiden PBAT merangkap Panglima Tentera Darat, Jeneral Tan Sri Raja Mohamed Affandi Raja Mohamed Noor mengakui pihaknya lewat membayar gaji ekoran beberapa masalah teknikal.

Raja Mohamed Affandi bagaimanapun tidak mendedahkan jumlah keseluruhan tunggakan gaji pemain itu.   

Beliau juga tidak menyatakan tarikh akhir tempoh 90 hari bayaran tunggakan gaji pemain seperti syarat yang diberikan FAM kerana masih belum menerima surat rasmi daripada badan induk itu.

"Kami akui memang ada kelewatan dari segi bayaran gaji kerana beberapa masalah teknikal. Kita tidak pandang remeh hal ini kerana ia melibatkan wang dan kesejahteraan hidup mereka. Kami akan usaha selesaikan dalam masa 90 hari seperti yang FAM beri.

"Bayaran akan diberikan mengikut perjanjian yang dimeterai bersama pemaindan FAM...masalah gaji kita anggap dapat diselesaikan kerana ia akan dibuat dalam masa sebulan," katanya kepada pemberita di Wisma Perwira Tentera Darat, Kem Perdana Sungai Besi, di sini, Isnin. 

Raja Mohamed Affandi berkata pihaknya akan memanggil pemain dan pembayaran gaji mereka akan dibayar mengikut terma perjanjian yang ditandatangani mereka.

Selasa lepas, Ketua Pegawai Eksekutif Persatuan Pemain Bola Sepak Profesional Malaysia (PFAM) Izham Ismail meminta PBAT melunaskan tunggakan gaji pemain berjumlah RM3.7 juta. 

Tunggakan melibatkan 15 pemain ATM itu didapati mempunyai dua kontrak, Kontrak A iaitu kontrak rasmi yang disahkan FAM dan Kontrak B melibatkan ATM dan pemain sahaja, yang mempunyai jumlah gaji berbeza.

Difahamkan, jumlah gaji dalam Kontrak B adalah lebih tinggi berbanding Kontrak A, dan ia adalah sesuatu yang menjadi kebiasaan dalam kancah bola sepak tanah air.

Dalam perkembangan lain, PBAT mengambil inisiatif baharu dengan menubuhkan Akademi Bola Sepak ATM melibatkan 61 pemain muda berusia antara 16 dan 17 tahun.

"Pemain akan ditempatkan di Kem Terendak, Melaka, di mana mereka diberikan asrama dan elaun bulanan. Saya harap pada tahun hadapan jumlah itu akan meningkat kepada 120 orang dan akan memberikan nafas baharu bagi arena bolasepak negara. 

"Mereka bukan dilatih hanya untuk berkhidmat dengan ATM, sebaliknya mereka boleh beraksi dengan mana-mana pasukan. Kita tidak bataskan peluang mereka,"katanya. -Bernama

ATM , tunggakan gaji

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Jadual Perlawanan Liga Super, Selasa

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

Artikel Lain