Pendakwa Swiss Diberi Akses Emel Setiausaha Agung Fifa Yang Digantung - Sukan | mStar

Pendakwa Swiss Diberi Akses Emel Setiausaha Agung Fifa Yang Digantung

Jerome Valcke
FIFA telah menghantar e-mel-emel milik Setiausaha Agungnya yang digantung, Jerome Valcke kepada pendakwa raya Switzerland yang sedang menyiasat penglibatan beliau dalam skim tiket pasaran gelap.

Badan pentadbiran dunia itu pada mulanya memberitahu Peguam Negara Swiss bahawa pihaknya hanya akan memberi akses kepada akaun e-mel jika 'beberapa syarat dipenuhi'.

Walau bagaimanapun, ia kini berlaku sebaliknya dan menyerahkan semua e-mel Valcke sejak Mei dan berjanji untuk memberikan akses kepada mesej-mesej yang lebih lama.

Kenyataan dari pejabat peguam negara Swiss menyebut:. "Hari ini, lewat petang 24 September 2015, FIFA memaklumkan kepada Pejabat Peguam Negara Switzerland (OAG) untuk membuka semua akaun e-mel milik Mr Jerome Valcke, Setiausaha Agung yang digantung. Justeru,  OAG akan mempunyai akses kepada akaun e-mel Mr Valcke seperti yang diminta.

"Sebagai tambahan, OAG dengan sukacitanya mengambil perhatian bahawa FIFA telah mengambil inisiatif sendiri dengan menyerahkan e-mel Mr Jerome Valcke sejak Mei 2015."

Valcke digantung berikutan keputusan oleh jawatankuasa kecemasan FIFA minggu lalu selepas muncul e-mel menunjukkan dia telah terlibat dalam satu skim tiket Piala Dunia.

Dia telah menafikan sebarang salah laku.

Kenyataan FIFA menyebut: "FIFA dalam semua keadaan dengan serta-merta boleh bertindak balas kepada mana-mana dan semua permintaan yang diterima daripada Pejabat Swiss Peguam Negara dan menyokong penuh siasatan. FIFA juga telah secara sukarela memfailkan maklumat dan dokumen tambahan bagi memudahkan siasatan Pejabat Swiss Peguam Negara.


Fifa , Jerome Valcke

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

Artikel Lain