Dua Remaja Malaysia Sertai Klinik Bola Sepak AirAsia QPR Di London - Sukan | mStar

Dua Remaja Malaysia Sertai Klinik Bola Sepak AirAsia QPR Di London

Azmizan (kiri) dan Nur Aiman (dua dari kanan) bersama Chris Ramsey di London.

KUALA LUMPUR: Dua remaja Malaysia antara empat pemain muda yang dipilih menyertai program jelajah Klinik Bola Sepak Airasia Queens Park Rangers (QPR) ke London untuk menjalani latihan bersama pasukan itu.

Remaja Malaysia terbabit adalah Mohd Azmizan Ruslih yang berasal Kota Kinabalu, Sabah, manakala Mohd Nur Aiman Omran dari ibu negara.

Selain mereka, dua lagi adalah remaja dari Thailand, Nattanan Biesamirt dan Ren Wei mewakili China dipilih menjalani latihan seminggu di Akademi QPR serta berpeluang melawat Stadium Loftus Road selain bertemu serta melihat pasukan utama QPR menjalani latihan.

Remaja berusia antara 14 hingga 17 tahun itu juga berpeluang bertemu Pengurus Pasukan QPR, Chris Ramsey.

Peserta klinik bola sepak itu juga didedahkan dengan teknik latihan pemain profesional di England, selain diajar pelbagai kemahiran seperti manipulasi bola, teknik menghantar, merembat dan aspek taktikal.

Mereka dipilih menerusi siri jelajah anjuran AirAsia dengan kerjasama QPR pada November 2014.

Menurut Ketua Pegawai Eksekutif AirAsia Berhad, Aireen Omar, program ini untuk memberi pendedahan kepada bakat muda mengenai bola sepak di England.

"AirAsia berbangga dapat memenuhi impian pemain bola sepak di kalangan generasi muda di rantau ini dan menyumbang kepada komuniti dan dengan kerjasama  QPR Community Trust mereka berpeluang menimba pengalaman sekali seumur hidup ke London," katanya.

Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif QPR (Community Trust), Andy Evans menganggap program itu baik untuk pembangunan masa depan bola sepak di Asia Tenggara.

"AirAsia telah menyediakan platform bagi pemain muda di Asia Tenggara untuk membangunkan kemahiran dalam sukan bola sepak  seperti yang kami lakukan di Akademi QPR di London.

Sebelum ini AirAsia telah mewujudkan pelbagai inisiatif pembangunan sukan bagi memberi manfaat kepada golongan muda, dengan memberi pelbagai peluang, platform untuk mencapai kejayaan dan mengenal pasti kelebihan serta potensi diri.

Antara bintang sukan yang mengikuti inisiatif pembangunan sukan adalah pelumba MotoGP, Zulfahmi Khairuddin dan pemain skuasy, Low Wee Wern.


AirAsia , QPR , Stadium Loftus Road

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Villa, QPR Sekadar Seri

Klik

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

Artikel Lain