Sukan Olimpik Remaja: Cheam June Wei Sumbang Pingat Emas Pertama Negara

Cheam June Wei (belakang) bersama pemain dari Hong Kong, Ng Tsz Ya membalas hantaran lawan mereka dari Jepun, Tsuneyama Kanta yang berpasangan dengan pemain dari Taiwan, Lee Chia Hsin dalam acara akhir beregu campuran antarabangsa pada temasya Sukan Olimpik Remaja (YOG 2014) di Pusat Sukan Gymnasium di Nanjing, Jumaat. Foto BERNAMA

NANJING: Pemain badminton negara, Cheam June Wei mengukir sejarah dalam temasya Sukan Olimpik Remaja (YOG 2014) apabila berjaya menyumbang pingat emas pertama negara menerusi acara beregu campuran antarabangsa di Pusat Sukan Gimnasium di sini, Jumaat.

Pemain berusia 17 tahun itu mengakhiri kemarau pingat kontinjen negara apabila beliau dan gandingannya dari Hong Kong, Ng Tsz Yau mengalahkan gandingan Tsuneyama Kanta (Jepun)/Lee Chia Hsin (Taiwan) dalam straight set 21-14 dan 23-21 pada saingan akhir.

Pingat gangsa diperoleh gandingan Angoda Vidanalage (Sri Langka)/He Bingjiao (China) selepas mengalahkan gandingan Narongrit Mek (Thailand)/Qin Jinjing (China), juga dengan straight set 21-16 dan 21-18.

Cheam yang ternyata gembira dengan kejayaan tersebut berkata kemenangan itu bukan milik peribadi dirinya sebaliknya perlu dikongsi oleh seluruh rakyat Malaysia yang telah banyak memberi sokongan moral kepada kontinjen negara.

"Sudah pasti sebagai rakyat Malaysia, saya cukup bangga dan bertuah kerana dapat membawa pulang pingat emas pertama negara di YOG 2014 dan saya berharap mampu meneruskan kejayaan yang sama pada kejohanan-kejohanan yang berikutnya selepas ini," katanya kepada Bernama.

Cheam mengaku bahawa beliau sedikit kecewa apabila terkandas di peringkat suku akhir dalam acara perseorangan lelaki setelah tewas 22-20, 18-21 dan 12-21 kepada pemain India, Joshi Aditiya, Rabu lepas.

Beliau berjanji akan memperbaiki kelemahan dalam acara individu apabila pulang ke tanah air nanti.

Ditanya sama ada akan memberi tumpuan kepada acara beregu selepas ini, Cheam berkata, beliau tidak mungkin akan berbuat demikian dalam masa terdekat ini kerana lebih berminat dengan acara perseorangan.

"Saya tetap akan main dalam acara perseorangan kerana badan saya tidak cukup kuat untuk bermain dalam acara beregu yang lebih memerlukan tenaga," katanya.

Cheam berkata beliau berterima kasih kepada jurulatih untuk YOG 2014, Zhou Kejin yang telah banyak memberi tunjuk ajar kepadanya selama ini.

"Beliau (Zhou) merupakan seorang jurulatih  yang berpengalaman dan bijak memberi arahan mengenai apa yang perlu dan tidak perlu saya lakukan ketika berada dalam  gelanggang," katanya.

Artikel Sebelum

Keputusan Bundesliga

Artikel Berikut

Artikel Lain

Harga petrol, diesel turun