Sukma 2014: Acara Akuatik Ditangguhkan Sehari - Sukan | mStar

Sukma 2014: Acara Akuatik Ditangguhkan Sehari

Datuk Seri Zolkples Embong
KUALA LUMPUR: Majlis Sukan Negara (MSN) memutuskan sukan akuatik pada temasya Sukan Malaysia Edisi ke-17 Perlis 2014 yang dijadualkan bermula esok (28 Mei) di Pusat Akuatik Kompleks Sukan Negeri Perlis, Kangar akan ditunda kepada 29 Mei hingga 1 Jun.
 
Keputusan untuk meminda sehari pertandingan sukan akuatik itu dibuat semata-mata demi menjamin keselamatan atlet-atlet yang bertanding ekoran masalah penyediaan kemudahan gelanggang berkenaan sebelum ini.
 
Ketua Pengarah MSN, Datuk Seri Zolkples Embong berkata, penundaan tarikh bermulanya pertandingan sukan akuatik itu turut akan menyaksikan perubahan pada jadual pertandingan asal namun ia tidak akan menjejaskan kualiti mahupun jumlah acara yang dipertandingkan.
 
“Pihak MSN mengambil berat mengenai keselamatan atlet dan memutuskan bahawa pertandingan bagi sukan akuatik ditunda sehari bagi memastikan sebarang permasalahan kemudahan infrastruktur yang mungkin timbul di pusat akuatik itu, sudah diatasi dengan sempurna.
 
“Ia juga untuk memastikan sebarang isu teknikal juga telah diatasi sepenuhnya kerana MSN mahu melihat pertandingan akuatik Sukan Malaysia ini berjalan dengan baik selain atlet mampu memberikan persembahan berkualiti.
 
“Pertandingan sukan akuatik juga hanya dilewatkan sehari tetapi jumlah acara dan pingat yang ditawarkan tidak berubah. Kita akan membuat semula jadual pertandingan sukan akuatik daripada lima hari kepada empat hari,” katanya di Kangar, Perlis.
 
Sukan akuatik pada temasya Sukan Malaysia Perlis kali ini mempertandingkan 19 acara renang yang menawarkan 38 pingat emas manakala akuatik terjun mempertandingkan 5 acara dengan jumlah 10 pingat emas ditawarkan.

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

Artikel Lain