Piala Thomas: Semangat Berpasukan Senjata Malaysia

KUALA LUMPUR: Impak semangat sepasukan akan membantu skuad badminton negara membuat kejutan pada kejohanan Piala Thomas dan Uber dari 18 hingga 25 Mei ini di New Delhi, India.

Ketua jurulatih perseorangan negara Rashid Sidek berkata selain itu, kekuatan mental serta keyakinan diri penting untuk membantu pasukan memberikan tentangan sengit dalam setiap perlawanan nanti.

"Perasaan takut akan menjejaskan kesepakatan dalam sepasukan, pemain tidak boleh ada perasaan negatif. Saya percaya pasukan kali ini lebih matang dan bersedia untuk menghadapi Piala Thomas...jangan gugup berdepan dengan lawan masing-masing.

"Skuad negara perlu mengambil harapan tinggi rakyat Malaysia serta tekanan luar sebagai cabaran untuk memberi persembahan terbaik nanti," katanya kepada pemberita di Stadium Juara, Bukit Kiara di sini, Rabu.

Skuad negara akan berlepas ke New Delhi esok.

Skuad Piala Thomas dibarisi Datuk Lee Chong Wei, Chong Wei Feng, Liew Daren dan Goh Soon Huat dalam acara perseorangan lelaki manakala beregu lelaki diwakili Hoon Thien How/Tan Wee Kiong; Tan Boon Heong/Chan Peng Soon dan Lim Khim Wah/Goh V Shem.

Pasukan Piala Uber pula diwakili Tee Jing Yi, Yang Li Lian, Lim Yin Fun, Lim Chiew Sien (perseorangan) selain Vivian Hoo Kah Mun/Woon Khe Wei, Amelia Anscelly/Soong Fie Cho, Lim Yin Loo/Lee Meng Yean (beregu wanita).

Cabaran pasukan Piala Thomas kali ini menyaksikan Malaysia diletak dalam Kumpulan C bersama Korea Selatan, India dan Jerman manakala China berada dalam Kumpulan D bersama Taiwan, Rusia dan Perancis.

China dilihat mampu mempertahan kejuaraan berdasarkan senarai pemain yang turut membariskan juara dunia dan Olimpik, Lin Dan sebagai perseorangan keempat.

Kumpulan A terdiri daripada Indonesia, Thailand, Singapura dan Nigeria manakala Kumpulan B pula menyaksikan saingan Jepun, Denmark, Hong Kong dan Thailand.

Pasukan Uber negara diundi dalam Kumpulan D bersama Jepun, Denmark dan Jerman. Kumpulan A (China, Taiwan, England dan Rusia); Kumpulan B (Korea Selatan, Indonesia, Australia dan Singapura) dan Kumpulan C (Thailand, India, Kanada dan Hong Kong).

Berkongsi kejayaan skuad negara menjulang kejayaan muncul juara pada tahun 1992, Rashid berkata cabaran sekarang lebih besar dan semangat sepasukan juga perlu kuat untuk membantu pemain meningkatkan prestasi masing-masing.

"Kalau mahu dibandingkan pada tahun 1992 dan sekarang, banyak perkara sudah berubah, cabaran skuad negara sekarang lebih tinggi namun saya percaya semangat sepasukan akan membantu pemain meningkatkan prestasi masing-masing untuk menang," katanya.

Dalam perlawanan akhir 1992, Malaysia menundukkan Indonesia 3-2 untuk memenangi Piala Thomas bagi kali kelima dalam sejarah.

Sejak Piala Thomas diperkenalkan pada 1949, hanya tiga negara Asia pernah memenanginya iaitu Malaysia, Indonesia dan China.

Malaysia memenanginya pada 1949, 1952, 1955, 1967 dan 1992 manakala Indonesia melakukannya 13 kali, pada 1958, 1961, 1964, 1970, 1973, 1976, 1979, 1984, 1994, 1996, 1998, 2000 dan 2002. China pula merangkul piala itu sembilan kali, pada 1982, 1986, 1988, 1990, 2004, 2006 dan 2008, 2010 dan 2012.

Piala Thomas

Artikel Berikut

Hari Penentuan Untuk Ryan Giggs

Artikel Berkaitan

Klik

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Artikel Lain