FM Sasar Laksana Sistem Pengadil Tambahan - Sukan | mStar

FM Sasar Laksana Sistem Pengadil Tambahan

SHAH ALAM: Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM) bakal melaksanakan sistem penolong pengadil tambahan (AAR) bermula peringkat suku akhir kejohanan Piala Malaysia 2014.

Pengerusi Jawatankuasa Pengadil FAM, Datuk Astaman Abdul Aziz berkata sistem itu diterima pakai dari Persatuan Bolasepak Eropah (UEFA), yang akan dilaksanakan sepenuhnya dalam Liga Malaysia (Liga M) awal tahun depan.

"Kita akan memperkenalkan sistem ini bermula pertengahan tahun ini secara berperingkat-peringkat bermula dengan beberapa perlawanan persahabatan dan digunakan secara sepenuhnya bermula 2015," katanya kepada pemberita selepas merasmikan kursus penolong pengadil tambahan anjuran FAM di sini, Jumaat.

Menerusi sistem itu, beliau berkata akan terdapat dua penolong pengadil tambahan, menyertai seorang pengadil dan dua pembantu pengadil.

Mereka akan ditempatkan di sepanjang garisan gol di setiap gawang untuk melihat insiden di kawasan penalti dan membantu pengadil membuat keputusan, katanya.

"Dengan kos setiap set 'Radio Communication System' dan 'Electronic Flag' yang dianggarkan mencecah RM15,000, kita memerlukan 15 set peralatan sedemikian bagi memastikan sistem ini dapat dilaksanakan dalam Liga Malaysia," kata Astaman.

Dalam perkembangan lain, beliau berkata Jawatankuasa Pengadil FAM menerima enam aduan mengenai mutu pengadilan yang lemah, dari 415 perlawanan Liga M setakat ini.

"Dua dripadanya mempunyai asas untuk mengambil tindakan terhadap pengadil.

"Selain itu, seramai tujuh pengadil dan penolong pengadil telah diambil tindakan berdasarkan laporan penilaian pengadil," katanya.

Sebanyak 33 pengadil menyertai kursus dua hari itu yang bermula hari ini di bawah kendalian Hugh Dallas, Werner Helsen (kedua-duanya dari jawatankuasa pengadil UEFA) selain empat pengajar tempatan iaitu Subkhidin Mohd Salleh, Mohammad Radzali Yaacob, Nasaruddin Ishak dan Ahmad Khalidi Supian.


FAM , UEFA

Artikel Berkaitan

Klik

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

Artikel Lain