Pertahanan Rahsia Kejayaan Terengganu Kalahkan JDT - Jurulatih - Sukan | mStar

Pertahanan Rahsia Kejayaan Terengganu Kalahkan JDT - Jurulatih

KETUA jurulatih Terengganu, Abdul Rahman Ibrahim mendedahkan yang kekentalan barisan pertahanannya adalah rahsia kejayaan mereka menumpaskan pasukan gergasi Johor Darul Takzim (JDT) pada perlawanan Liga Super Malaysia, Sabtu lalu.

Jurulatih veteran yang berusia 67 tahun itu telah memperkemaskan disiplin pemain-pemain pertahanannya dalam usaha mereka mengekang kemaraan penyerang-penyerang JDT yang berprofil tinggi. 

Kata Abdul Rahman, sepanjang mengharungi enam perlawanan liga pada musim baru ini, mereka hanya melepaskan dua gol sahaja iaitu rekod terbaik di kalangan 12 pasukan dalam liga setakat ini. 

Walaupun mereka hanya sekadar menjaringkan tujuh gol sahaja iaitu yang paling rendah dari kalangan sembilan pasukan teratas tetapi disiplin barisan pertahanan adalah kunci kepada kedudukan mereka kini selaku pendahulu liga. 

Terengganu telah mengutip 13 mata iaitu sama banyak dengan Kelantan yang kini menduduki tangga ke-2 liga.

JDT dengan senarai bintang bolasepak ternama tempatan dan juga antarabangsa sekadar menduduki tangga ke-5 liga setakat ini.

Mereka menang tiga perlawanan, kalah tiga dan seri satu.

Manakala Terengganu pula menang empat perlawanan setakat ini, seri sekali dan kalah sekali. 

Dalam perlawanan menentang JDT itu, gol kemenangan Terengganu dihasilkan oleh pemain Cameroon, Vincent Bikana pada minit ke-16 perlawanan. Perlawanan tersebut berlangsung di Kuala Terengganu. 

JDT boleh dikira tidak bernasib baik kerana dua percubaan mereka telah terkena palang gol dan beberapa percubaan berbahaya mereka telah diselamatkan oleh penjaga gol Terengganu, Sharbinee Allawee yang bermain sangat cemerlang malam itu. Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Artikel Lain