Terengganu Hantar 20 Pelumba Ke Kejohanan GP Kebangsaan Sirkit Ke-2 - Sukan | mStar

Terengganu Hantar 20 Pelumba Ke Kejohanan GP Kebangsaan Sirkit Ke-2

KUALA TERENGGANU: Terengganu akan menghantar 20 pelumba berbasikal termasuk dua wanita bagi menghadapi kejohanan Grand Prix Kebangsaan Sirkit kedua yang akan diadakan di Perlis pada 21 Jun.

Jurulatih Lumba Basikal Terengganu, Syed Mohd Hussaini Syed Mazlan berkata, sebagai persediaan pelumba-pelumba akan memulakan latihan pada 26 Mei ini bagi memfokuskan persiapan ketahanan mental dan stamina.

Syed Mohd Hussaini berkata, sirkit pertama yang berlangsung di Muar Johor, pada 23 dab 24 Mac lepas menyaksikan pelumba-pelumba negeri menunjukkan prestasi terbaik dengan menduduki tempat pertama dalam acara Ujian Masa Perseorangan dan tempat kedua bagi acara Lebuhraya Junior.

"Fokus kita di Perlis nanti ialah mengekalkan kedudukan tersebut sebagai perangsang untuk sirkit-sirkit seterusnya nanti," katanya ketika dihubungi Bernama di sini, Isnin.

Selepas Perlis, Grand Prix Kebangsaan sirkit seterusnya akan diadakan di Kuala Pilah, Negeri Sembilan, diikuti sirkit keempat di Kuantan, Pahang dan sirkit terakhir di Melaka.

Bagi memantapkan fizikal dan mental, Syed Mohd Hussaini berkata, pelumba-pelumba Terengganu mungkin akan berkayuh ke Perlis bagi menguatkan ketahanan sebelum menyertai kejohanan itu.

Beliau juga berkata, pelumba-pelumba Terengganu turut menyertai kejohanan lumba basikal bawah 21 tahun sempena ulang tahun keputeraan Raja Perlis Tuanku Syed Sirajuddin Putra Jamalullail ke-70 yang berakhir pada Ahad.

Katanya, kejohanan itu sebagai salah satu pendedahan dan latihan kepada pelumba-pelumba mengharungi saingan Grand Prix Kebangsaan. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Saya Tidak Salahkan Pemain - Nor Azlan

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel