ARRC: Kurang Latihan Punca Pelumba YY Pang Tidak Menyerlah - Sukan | mStar

ARRC: Kurang Latihan Punca Pelumba YY Pang Tidak Menyerlah

YY Pang (tengah) bersama dua pelumbanya, Azhar (dua, kanan) dan Adib (dua, kiri).
YY Pang (tengah) bersama dua pelumbanya, Azhar (dua, kanan) dan Adib (dua, kiri).

PENGURUS pasukan Motul Yamaha YY Pang, Pang Yoke You tidak meletak sasaran tinggi buat dua pelumbanya, Mohd Azhar Abdul Jalil dan Mohd Adib Rosley yang beraksi dalam kategori Underbone 115cc pada pusingan keempat Kejuaraan Motosikal Asia PETRONAS (ARRC) 2012 yang akan beerlangsung di Litar Lumba Antarabangsa Autopolis, Jepun, hujung minggu ini.

Sebagai pengurus berpengalaman yang telah melahirkan ramai nama-nama besar termasuk Rosnizam Mohd Noor yang kini menjadi pemilik dan pengurus pasukan Motobert, dia berpendapat sukar untuk dua pelumba muda itu menyaingi kehebatan pelumba-pelumba Indonesia dalam saingan Underbone 115cc kerana terdapat banya perlumbaan menggunakan jentera underbone di Indonesia.

Berbeza dengan Malaysia di mana platform utama untuk pelumba-pelumba mengembangkan bakat hanyalah Kejuaraan Cub Prix AAM Malaysia PETRONAS yang dijalankan sebanyak 10 pusingan setahun.

Melihat kepada scenario ini, pengurus yang lebih dikenali sebagai YY Pang itu hanya menetapkan Azhar dan Adib mampu menamatkan perlumbaan di Litar Autopolis minggu ini di kalangan lima pelumba terbaik.

"Pelumba Indonesia begitu handal dalam perlumbaan underbone kerana mereka menyertai banyak perlumbaan di sana.

"Antaranya ialah Motorprix, Indoprix dan Siri Perlumbaan Indorace selain perlumbaan kategori satu pengeluar. Walaupun berhadapan dengan jadual perlumbaan yang cukup padat, ini menjadikan pelumba-pelumba mereka cukup kompetitif kerana menerima latihan yang banyak,” katanya.

Tambah YY Pang, mekanik pasukan turut mendapat faedah hasil eksperimen terhadap pelarasan jentera dan alat ganti yang pelbagai.

"Jika di Malaysia, Azhar dan Adib masih dianggap sebagai pelumba baru namun setakat ini, pencapaian mereka boleh dikatakan agak menakjubkan.

"Catatan masa mereka tidak jauh ketinggalan berbanding dengan pelumba di hadapan dan sewaktu di Zhuhai (Pusingan 3), Adib menamatkan perlumbaan di tempat keenam, pencapaian terbaiknya setakat ini. Dengan sedikit latihan dan bimbingan, saya percaya mereka mampu mencatat masa lebih baik dan sekurang-kurangnya menamatkan perlumbaan di tempat kelima kali ini," katanya.

Dalam senarai keseluruhan, Adib kini menghuni tangga ke-11 dengan 22 mata manakala Azhar di tangga ke-19 dengan 11 mata.

Tangga teratas menjadi milik pelumba Indonesia, Hadi Wijaya (Yamaha Yamalube KYT R9 Tunggal Jaya) dengan mengumpul 122 mata sambil diekori Norizman Ismail (Harian Metro Y-TEQ SCK Honda Racing) dengan 88 mata dan Rey Ratukore (Nissin R9 KYT Federal Oil BRT) ketiga, 76 mata.

Maklumat lanjut, sila hubungi Two Wheels Motor Racing Sdn Bhd (TWMR) di talian 03-8733 8787 atau lawati laman web rasmi Kejuaraan Motosikal Asia PETRONAS (ARRC), www.asiaroadracing.com

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

Artikel Lain