Terengganu Sasar Tujuh Emas Dalam Acara Olahraga Pada Sukma Pahang Julai Ini - Sukan | mStar

Terengganu Sasar Tujuh Emas Dalam Acara Olahraga Pada Sukma Pahang Julai Ini

KUALA TERENGGANU: Terengganu mensasarkan untuk mendapat tujuh pingat emas dalam acara olahraga pada Sukan Malaysia (Sukma) ke-15 di Pahang dari 7 hingga 16 Julai ini berdasarkan prestasi semasa atletnya yang memberangsangkan.

Pengurus sukan olahraga Terengganu Kama Rezuan Kamaruddin berkata sasaran ini akan memperbaiki catatan enam pingat emas yang diraih pada edisi 2010 di Melaka.

"Kita meletakkan sasaran itu kerana kita yakin prestasi atlet olahraga Terengganu sekarang berada di tahap yang baik dan mampu mengulangi kejayaan terbesar mempungut pingat emas olahraga dua tahun lalu.

"Seramai 26 atlet iaitu 13 masing-masing lelaki dan wanita dipilih bagi menggalas cabaran ini," katanya.

Katanya daripada jumlah itu, 18 atlet merupakan atlet yang pernah menyertai Sukma 2010 manakala selebihnya adalah atlet yang dikenal pasti mempunyai potensi meningkat naik dalam arena olahraga.

"Kita akan mempertahankan pingat emas terutamanya dalam acara yang kita menangi pada Sukma 2010, antaranya acara lompat jauh, lontar peluru wanita serta 4x100 dan 4x400 lelaki," katanya.

Beliau berkata lapan daripada 26 atlet Terenggganu kini berada di Sekolah Sukan Bukit Jalil manakala tiga orang lagi berada di Pusat Pelapis Serantau, Johor, masing-masing menjalani latihan di sana.

Kama Rezuan berkata pihaknya telah melantik empat jurulatih kelahiran Terengganu untuk melatih atlet di trek olahraga Gong Badak setiap petang sejak awal tahun ini. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

Artikel Lain