Arivalagan Mahu Puvaneswaran Ganti Beliau Sebagai Jurulatih Kebangsaan

KUALA LUMPUR: Bekas jurulatih karate kebangsaan, P.Arivalagan mencadangkan anak didiknya, R.Puvaneswaran dilantik menggantikan beliau sebagai jurulatih negara yang baru kerana telah mencapai banyak kejayaan di peringkat antarabangsa.

"Lebih baik Puvaneswaran sahaja diangkat sebagai jurulatih negara yang baru kerana dia merupakan jaguh peringkat Asia sebanyak lima kali, berbanding jurulatih Iran Vahid Khajeh Hosseini yang dua kali sahaja memegang juara Asia," katanya.

Beliau mengulas kenyataan Presiden Persekutuan Karate Malaysia (Makaf) Datuk Seri Mohd Ali Rustam yang menyebut persekutuan itu mengekalkan keputusan menggantikannya dengan Hosseini, dan Arivalagan akan diberikan tanggungjawab membimbing skuad junior.

Puvaneswaran telah mengumumkan persaraannya pada hujung tahun lalu selepas meraih pingat emas dalam acara Kumite di Sukan Asia di Guangzhou.

Arivalagan, 41, yang memegang jawatan itu sejak 2003 serta merupakan bekas atlet negara pada 1986 hingga 1999, kecewa dengan keputusan Makaf dan berharap Majlis Sukan Negara dapat memulihkan keadaan iaitu membuat keputusan yang baik berhubung pelantikan jurulatih Iran itu pada 25 Januari ini.

Pada Sukan Asia edisi Guangzhou, beliau dipuji kerana selain Puvaneswaran yang memenangi pingat emas, seorang lagi atlet karate negara iaitu Ku Jin Keat menyumbang pingat emas dalam acara Kata individu lelaki.

Selain itu, atlet kebangsaan bimbingan Arivalagan turut memenangi lapan pingat emas pada Sukan SEA 2007 dan Sukan SEA 2009. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Ferguson Belum Puas Hati

Klik

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Artikel Lain