Konsert 'No Wrong Notes' Perkenalkan Koir Kebangsaan Negara - Hiburan | mStar

Konsert 'No Wrong Notes' Perkenalkan Koir Kebangsaan Negara

Syafinaz turut muncul dalam Konsert 'No Wrong Notes'.
Syafinaz turut muncul dalam Konsert 'No Wrong Notes'.

PETALING JAYA: Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara (JKKN) bakal menganjurkan Konsert No Wrong Notes yang bakal berlangsung pada 25 dan 26 November ini, pukul 8.45 malam di Auditorium DBKL, Jalan Raja Laut, Kuala Lumpur.

Konsert yang turut mendapat kerjasama daripada Kementerian Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan (KPK) dan Kementerian Pelancongan Malaysia itu diadakan untuk memperkenalkan kepada masyarakat yang masih lagi kurang memberi perhatian terhadap persembahan konsert berbentuk koir yang mampu memberi hiburan kreatif dan intelektual.

Dalam pada itu No Wrong Notes yang dipersembahkan oleh koir kebangsaan Malaysia juga merupakan salah satu daripada 15 aktiviti seni dan budaya sepanjang November dan Disember kelolaan JKKN.

Gabungan persembahan Koir Kebangsaan dan koir Remaja Kebangsaan Malaysia akan menghimpunkan elemen Jazz, Latin dan Raggae.

Konsert ini merupakan produk terbaru Koir Kebangsaan selepas menjayakan beberapa konsert lain seperti Konsert Music Makers dan Cintakan Kedamaian.

Selain itu, ia membawa beberapa objektif lain yang memberi pendedahan dan pengalaman di arena muzik koral bagi ahli koir serta masyarakat Malaysia menyaksikan persembahan koir yang bertaraf profesional, seterusnya menambah bilangan peminat dan pencinta seni koir terutamanya golongan muda.

Bertitik-tolak daripada usaha yang dijalankan secara tidak langsung, konsert tersebut mampu meningkatkan lagi apresiasi terhadap seni koir serta mewujudkan masyarakat yang kreatif.

Bukan sekadar sebuah persembahan, jenama Konsert No Wrong Notes juga mempunyai potensi untuk dikembangkan sebagai produk Koir Kebangsaan Malaysia. Sebanyak 18 buah lagu dipilih dengan susunan muzik yang lebih seperti Gema Rembulan, Asmara, Sambaria, Tergeleng-geleng, Dan Sebenarnya, Dayung Sampan, The Pink Panther, Nature Boy, Kiss From A Rose, Bim Bom, I’m Gonna Live Till I Die, Waltzing Matilda, Someone To Watch Over Me, La Cucaracha, Besame Mucho, Fugue In C Minor, The Quiero dan Senyum.

Membabitkan seramai 55 peserta, penyanyi bersuara soprano, Syafinaz Selamat, tampil selaku Pengarah Vokal dan Pengarah Persembahan ini.

Dalam pada itu,mkonsert tersebut terbahagi kepada tiga sesi dengan menggunakan muzik iringan secara langsung (Live Band) .

Sementara itu, Konsert No Wrong Notes dipimpin oleh Mohd Amri Mohd Zin selaku konduktor sementara Tunku Marina Tunku Zubir sebagai Pengarah Koir.

Bagi yang berminat menyaksikan konsert berkenaan, kemasukan adalah secara percuma.

Artikel Sebelum

Jennifer Lopez Bercinta Dengan Penari?

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

default image

Syahrini Menangis Kerana David Beckham

Klik

default image

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

default image

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Artikel Lain