Banjir Kelantan: Jumlah Mangsa Meningkat 12,400 Orang - Semasa | mStar

Banjir Kelantan: Jumlah Mangsa Meningkat 12,400 Orang

KOTA BHARU: Jumlah mangsa banjir di Kelantan terus meningkat kepada 12,400 orang daripada 4,211 keluarga setakat 9 malam berbanding 11,245 orang daripada 3,696 keluarga petang Rabu.

Pengarah Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM) Kelantan Zainuddin Hussin, berkata sebanyak 62 pusat pemindahan dibuka bagi menempatkan mangsa banjir berkenaan di lapan jajahan di negeri ini.

Jumlah mangsa teramai ialah di jajahan Pasir Mas iaitu seramai 8,679 orang daripada 3,131 keluarga yang ditempatkan di 34 pusat pemindahan, diikuti jajahanTumpat dengan 1,592 orang (519 keluarga) di empat pusat pemindahan manakala seramai 719 orang (181 keluarga) di lima pusat pemindahan di Kota Bharu, katanya ketika dihubungi.

Beliau berkata di jajahan Tanah Merah kini terdapat 299 orang (75 keluarga) ditempatkan di enam pusat pemindahan, 98 orang (23 keluarga ) di tiga pusat pemindahan di Kuala Krai, 539 orang (152 keluarga) di tiga pusat pemindahan di Pasir Puteh, 364 orang (102 keluarga) di enam pusat pemindahan di Machang dan 110 orang (28 keluarga) di sebuah pusat pemindahan di Bachok.

Zainuddin berkata jumlah mangsa banjir di jajahan Tumpat dijangka terus meningkat berikutan air dari kawasan hulu Sungai Golok sedang mengalir kejajahan itu.

Dalam pada itu, hanya paras air di Sungai Golok di Rantau Panjang masih melepasi paras bahaya pada sembilan meter namun menunjukkan trend penurunan setakat 9 malam ini, menurut laman sesawang kerajaan negeri dihttp://ebanjir.kelantan.gov.my.

Paras air di Sungai Golok di Rantau Panjang 10.29 meter(m) berbanding 10.31m petang Rabu. 

Sungai Kelantan dengan bacaan di Jambatan Guillemard, Tanah Merah pada 15.92m berbanding 16.43m petang tadi (paras bahaya 16m) manakala Sungai Kelantan di Tangga Krai, Kuala Krai mencatatkan penurunan pada paras 20.81m berbanding21.29m petang tadi (paras bahaya 25m).

Paras air Sungai Lebir di Tualang, Gua Musang pula susut kepada 27.42m berbanding 27.87m petang (paras bahaya 35m). -Bernama

Banjir Kelantan , Meningkat

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

Artikel Lain

Vardy catat rekod gol luar biasa EPL