KP MKN Pertama Berpengalaman Luas Isu Keselamatan

Zulkifeli bersama anggota tentera di Pos Tok 'O Rantau Panjang pada Julai lalu. -fotoBERNAMA

PETALING JAYA: Pengukuhan Majlis Keselamatan Negara (MKN) menerusi pelantikan Panglima Angkatan Tentera (PAT) Malaysia, Jeneral Tan Sri Zulkifeli Mohd Zin sebagai Ketua Pengarah yang pertama membuktikan kesungguhan kerajaan memerangi ancaman pertahanan dan keselamatan negara.

Selaras dengan pengalamannya dalam isu keselamatan, Zulkifeli menjadi pegawai tentera pertama yang dilantik ke jawatan yang baharu diwujudkan itu.

Lazimnya, MKN diketuai oleh seorang setiausaha dan dibantu oleh timbalan setiausaha yang terdiri daripada pegawai sivil.

Dilahirkan di Pasir Mas, Kelantan pada 14 Jun 1954, Zulkifeli menamatkan Latihan kadet di Akademi Tentera Sandhurst England pada tahun 1974 sebelum ditauliahkan sebagai Leftenan Muda dalam Rejimen Ke-2 Askar Melayu Diraja.

Zulkifeli menjadi Ketua Platun pada 9 Ogos 1974.

Beliau telah menjawat pelbagai jawatan di peringkat Batalion mulai daripada Ketua Platun hingga ke Pegawai Memerintah.

Selain itu beliau juga pernah menjawat jawatan juruarah di Maktab Turus Angkatan Tentera pada 1997.

Semasa berpangkat Kolonel, Zulkifeli diberi peranan sebagai Komandan Pusat Latihan Tempur Tentera Darat (Pulada) dan Kolonel Bekalan di Markas Tentera Darat.

Seterusnya beliau dinaikkan pangkat ke Brigedier Jeneral pada tahun 2002.

Sebagai seorang pemimpin yang berkaliber, Zulkifeli dilantik sebagai Timbalan Panglima Tentera Darat pada 2 Jun 2008 sehingga 20 Mei 2010 dan seterusnya menerajui Tentera Darat Malaysia sebagai Panglima Tentera Darat mulai 21 Mei 2010 sehingga 14 Jun 2011.

Atas keyakinan yang tinggi terhadap kredibilitinya, Zulkifeli kemudiannya dilantik sebagai Panglima Angkatan Tentera Malaysia yang ke-18 mulai 15 Jun 2011.

Difahamkan pelantikan Zulkifeli sebagai Ketua Pengarah MKN berkuat kuasa 15 Ogos lepas.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Artikel Lain