PBSM Cadang Jadikan Sembilan Kampung Terjejas Banjir Sebagai Kampung Angkat - Semasa | mStar

PBSM Cadang Jadikan Sembilan Kampung Terjejas Banjir Sebagai Kampung Angkat

Tunku Shahriman dan timbalannya, Datuk Wira Dr Bahari Datuk Abu Mansor (kiri) pada sidang media di ibu pejabat PBSM berhubung banjir, Isnin.

KUALA LUMPUR: Persatuan Bulan Sabit Merah Malaysia (PBSM) bercadang menjadikan sembilan kampung yang terjejas teruk akibat banjir di pantai timur sebagai kampung angkat.

Pengerusi Kebangsaan PBSM Tan Sri Tunku Shahriman Tunku Sulaiman berkata inisiatif itu, yang merangkumi empat kampung di Kelantan, tiga di Terengganu dan dua di Pahang, bertujuan membantu membaik pulih infrastruktur sekali gus menyokong usaha pemulihan yang dijalankan kerajaan.

"Pelaksanaan program ini akan dilakukan dengan kerjasama pelbagai pihak termasuk agensi kerajaan dan badan bukan kerajaan (NGO).

"Kami juga akan pastikan kerjasama itu dikoordinasi sebaiknya bagi mengelak sebarang pertindihan kerja seterusnya memaksimumkan bantuan dan faedah yang boleh dihulurkan kepada mangsa yang terlibat," katanya kepada pemberita pada sidang media di sini, Isnin.

Banjir yang bermula pertengahan Disember lepas itu menjejaskan beberapa negeri terutama Kelantan, Terengganu dan Pahang, dengan kemuncak musibah itu menyaksikan lebih 200,000 penduduk dibawa ke pusat pemindahan.

Tunku Shahriman berkata, buat permulaan kampung pertama yang akan dijadikan kampung angkat ialah Kampung Pasir Tumboh di jajahan Gua Musang, Kelantan manakala baki lapan kampung lagi masih dalam proses penilaian akhir dan akan diumumkan dalam masa terdekat.

Menurut beliau, matlamat jangka panjang program itu ialah untuk mewujudkan sebuah komuniti yang peka terhadap keselamatan dan ketahanan diri, ketika mengadapi sebarang bencana.

Tunku Shahriman berkata, bagi sebuah kampung angkat, PBSM menganggarkan peruntukan kira-kira RM500,000 diperlukan sebagai kos pelaksanaan dan menetapkan tempoh setahun untuk melaksanakan satu-satu program.

PBSM , kampung angkat , banjir

Artikel Sebelum

Jangan Kaitkan Saya - Mat Sabu

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

TMM2020: “Malaysia ada makanan sedap, banyak tempat indah dan membeli-belah pun murah” - Muhamaddin Ketapi

MALAYSIA menetapkan sasaran 30 juta pelancong dengan sasaran pendapatan sehingga RM100 bilion untuk TMM2020.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

Artikel Lain