Menamatkan Kehidupan Dengan 'Maruah' - Semasa | mStar

Menamatkan Kehidupan Dengan 'Maruah'

KUALA LUMPUR: Kes seorang wanita yang menamatkan nyawanya sendiri untuk tidak terus menderita telah mencetus perbahasan masyarakat dunia termasuk Malaysia.

Britanny Maynard, 29, yang menghidap kanser otak peringkat akhir meninggal dunia pada 1 November lalu selepas mengambil dos barbiturat (ubat penenang) yang ditetapkan kepadanya secara sah oleh doktor secara berlebihan dan kes ini dirujuk di bawah Akta Kematian Bermaruah Oregon.

Walaupun eutanasia (perbuatan mematikan pesakit agar tidak terus menderita) atau bunuh diri menyalahi undang-undang di kebanyakan negara, namun di Malaysia terdapat juga undang-undang yang dibenarkan melalui  Arahan Perubatan Lanjutan (AMD) untuk menentukan sama ada mahu meneruskan rawatan atau tidak.

AMD atau 'akan hidup' boleh membenarkan pesakit memilih cara untuk mati sebelum mereka hilang keupayaan berbuat demikian dan menyediakan garis panduan untuk doktor menyempurnakan hasrat mereka.

Malah pesakit juga berhak memberi arahan kepada doktor sekiranya kesihatan mereka semakin teruk dan tidak mahu merawatnya lagi.

Ketua Anestesiologi dan Perkhidmatan Jagaan Intensif Hospital Kuala Lumpur (HKL), Datin Dr V. Sivasakthi berkata, kematian akan berlaku dalam sesetengah kes.

"Kadang-kadang akan timbul pertengkaran antara ahli keluarga sendiri untuk mencari jalan terbaik buat pesakit itu.

"Sebagai contoh, jika seorang ibu tunggal dirawat di Unit Rawatan Rapi ( ICU ), anak sulung mereka mungkin mengambil keputusan untuk membuka peralatan sokongan hidupnya tetapi anak-anaknya lain berpendapat sebaliknya.

"Kami akan tunggu sehingga kedua-duanya mendapat satu keputusan yang baik terhadap perancangan itu," katanya.

Dr Sivasakthi berkata, kemungkinan juga akan timbul perselisihan pendapat dengan doktor yang merawat pesakit itu.

"Satu arahan yang jelas boleh memastikan bahawa penjelasan yang jelas kepada pesakit," tambah Dr Sivasakth yang juga merupakan Presiden Kolej Anestesiologi.

Beliau berkata, terdapat empat kategori pesakit berdepan dengan senario membuat keputusan ini; Mereka berdepan dengan kematian, pesakit tenat, penyakit yang tidak boleh diubati sehingga boleh merosakkan kesedaran pesakit serta hilang upaya dan pesakit yang meminta tidak mahu menggunakan alat sokongan pernafasan.

Beliau menegaskan bahawa AMD tidak sama seperti eutanasia yang menamatkan nyawa pesakit dengan cara yang luar biasa.

Dr Sivasakthi berkata pada masa ini, doktor akan menjelaskan keadaan pesakit itu kepada ahli-ahli keluarga mereka dan mendapat persetujuan untuk membuka peralatan sokongan hidup.

Pesakit itu termasuk mereka yang disyaki sudah berdepan dengan 'otak mati' (kesemua bahagian otak sudah tidak berfungsi).

Beliau berkata permintaan AMD semakin meningkat apabila terdapat sembilan pesakit yang mengalami otak mati di Jabatan Neuro ICU, HKL pada tahun 2011, 18 pasakit 2012 dan 16 orang pada tahun tahun lepas.

Bagi ICU umum , 299 kes kematian dilaporkan pada tahun 2011, 288 orang pada 2012 dan 221 orang pada tahun lepas manakala 59 kes mati otak pesakit telah dirawat di sana dalam tempoh tiga tahun yang lalu.

Sementara itu Presiden Persatuan Perubatan Malaysia (MMA) Dr H. Krishna Kumar mencadangkan bahawa Majlis Perubatan Malaysia (MMC) perlu mendapatkan khidmat nasihat terlebih dahulu sebelum memutuskan untuk AMD.

"Adalah lebih baik menggabungkan garis panduan dan peraturan di bawah Akta Perubatan (Pindaan) 2012 dan bukannya mewujudkan satu undang-undang baharu yang boleh mengambil masa yang lama," kata Dr Krishna, sambil menambah kini sudah ada undang-undang yang mengawal 150 buah industri kesihatan di Malaysia .

mati dengan maruah , eutanasia

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

Artikel Lain