KTMB Sedia Mulakan Operasi Keretapi KL-Butterworth - Semasa | mStar

KTMB Sedia Mulakan Operasi Keretapi KL-Butterworth

Datuk Nawawi Ahmad
PETALING JAYA: Perkhidmatan kereta api laju yang menghubungkan Kuala Lumpur dan Butterworth dijangka beroperasi pada Jun tahun depan.

Perkhidmatan Tren Elektrik (ETS) Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB)  mampu bergerak pada kelajuan 160km/jam berbanding kelajuan semasa yang hanya boleh mencapai 140km/jam.

Pengerusi KTMB Datuk Nawawi Ahmad berkata perkhidmatan terbaharu ini boleh membawa 350 penumpang dengan 10 gerabak ditetapkan akan beroperasi sepenuhnya pada Januari 2016.


"(Ini adalah sebahagian daripada) operasi yang menghubungkan Padang Besar ke Kuala Lumpur. Tetapi yang pertama, pada bulan Jun 2015 adalah operasi di antara Butterworth dan Kuala Lumpur," kata beliau dalam satu temu bual.

Nawawi berkata perbincangan masih diadakan sama ada perkhidmatan itu akan mengangkut penumpang terus dari Kuala Lumpur ke Butterworth atau di pertengahan jalan dari Ipoh.

Beliau mengesahkan bahawa set gerabak akan dihasilkan CSR Zhuzhou, syarikat dari China yang membina keretapi Class 92 untuk perkhidmatan komuter KTMB.

Tiga set gerabak akan mula beroperasi di laluan KL-Butterworth pada bulan Jun. Tujuh lagi akan bergerak di landasan secara berperingkat menjelang Januari 2016.

Unit-unit baharu akan dibawa ke Malaysia mulai bulan depan dan diuji oleh Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD).

Ini adalah sebahagian daripada usaha yang lebih besar untuk menghubungkan Kuala Lumpur ke Padang Besar melalui projek landasan berkembar elektrik.

Dilaporkan bahawa 329km landasan dari Ipoh-Padang Besar akan diserahkan kepada Kementerian Pengangkutan menjelang akhir tahun ini.

Laporan China Daily memetik CSR Zhuzhou Electric Locomotive Co (CSR ZELC) berkata, kereta apinya akan digunakan untuk laluan di antara Padang Besar dan Johor Baru sepanjang 900km.

Presiden CSR ZELC Zhou Qinghe berkata, selepas kumpulan pertama 10 set telah dihantar di sini, kereta api dari jenis yang sama akan dihasilkan di Malaysia.
KTMB , ETS , Datuk Nawawi Ahmad

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Polis Tahan Lima Lelaki Conteng Surau

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

Artikel Lain