Proses Pemutihan Di Bawah Program 6P Tidak Dilanjutkan - Semasa | mStar

Proses Pemutihan Di Bawah Program 6P Tidak Dilanjutkan

KUALA LUMPUR: Kementerian Dalam Negeri (KDN) bersetuju untuk tidak melanjutkan proses Pemutihan di bawah Program Penyelesaian Menyeluruh Pekerja dan Pati (6P).

Perkara itu diputuskan dalam mesyuarat Jawatankuasa Kabinet Mengenai Pekerja Asing dan Pendatang Asing Tanpa Izin (JKKPA-Pati) yang dipengerusikan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin di Parlimen petang Rabu.

Bagaimanapun, bagi majikan yang mendakwa ditipu semasa menguruskan proses Pemutihan Pati, mereka perlu merujuk kepada Kementerian Dalam Negeri (KDN) supaya kes itu diteliti di bawah Program Khas Pengurusan Pati (PKPP).

Menurut kenyataan yang dikeluarkan jawatankuasa itu, PKPP bertujuan untuk menyelesaikan permohonan oleh majikan yang tidak dapat memutihkan Pati disebabkan penipuan agen, mengurangkan jumlah Pati sedia ada, memastikan pematuhan undang-undang berkaitan dan memastikan keselamatan dan ketenteraman awam dapat dikawal.

"PKPP akan dilaksanakan serentak dengan Ops 6P Bersepadu," menurut kenyataan itu.

Sehubungan itu, semua majikan dinasihatkan untuk mengemukakan laporan polis bermula 1 September 2011 sehingga 10 September lalu.

"Program itu akan dilaksanakan secara kerajaan kepada kerajaan dan tidak melibatkan agen atau orang tengah di mana urusan hanya melibatkan majikan sahaja," menurut kenyataan itu.

PKPP akan dilaksanakan selama tiga bulan sahaja bermula 21 Oktober ini sehingga 20 Januari tahun depan dan tiada lagi proses pendaftaran Pati selepas tarikh itu.

Selain itu, jawatankuasa tersebut juga bersetuju supaya Kad Pekerja Asing berwarna mengikut sektor pekerjaan dilaksanakan secara menyeluruh kepada semua pekerja asing sedia ada dalam tempoh terdekat.

"Kad ini mengandungi maklumat dan butiran asas pemegang kad yang dirangkaikan dengan pangkalan data biometrik dengan Jabatan Imigresen," menurut kenyataan itu lagi.

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

Artikel Lain