Lahad Datu: Langkah Mayat Saya Dulu - Akjan - Semasa | mStar

Lahad Datu: Langkah Mayat Saya Dulu - Akjan

Lebih ramai anggota keselamatan dilihat memasuki kawasan zon merah untuk mengesan saki-baki pengganas yang terlibat dalam kejadian serangan hendap 2 Mac lepas.
Lebih ramai anggota keselamatan dilihat memasuki kawasan zon merah untuk mengesan saki-baki pengganas yang terlibat dalam kejadian serangan hendap 2 Mac lepas.

KOTA KINABALU: Datu Mohd Akjan Ali Muhammad yang mendakwa dirinya sebagai waris Kesultanan Sulu yang sebenar meminta komuniti itu untuk tidak memberikan sebarang bantuan kepada kumpulan bersenjata Sulu yang sedang terlibat dalam pertempuran dengan anggota keselamatan Malaysia.

Akjan yang mendakwa sebagai pewaris sah kepada kesultanan Sulu berkata, komuniti Suluk di Sabah harus taat setia kepada Malaysia.

Sambil meminta saki lelaki bersenjata Sulu untuk meletakkan senjata mereka dan menyerah diri tanpa syarat, dia berkata kedegilan mereka hanya akan menyebabkan masalah itu berterusan.

"Saya ingin memberi amaran kepada komuniti Suluk di sini bahawa mereka adalah rakyat Malaysia. Oleh itu, mereka harus sentiasa taat setia kepada Malaysia dan menjadi antara yang pertama untuk tampil ke hadapan dalam mempertahankan negara.

"Lelaki bersenjata Sulu harus berundur tanpa meletakkan sebarang syarat.

"Jika mereka terus berdegil, ia hanya akan membawa banyak masalah kepada diri mereka.

"Jika anda (Tausug dari Filipina) ingin menuntut Sabah, jadi kami, komuniti Suluk dari Sabah, juga boleh membuat tuntutan itu. Namun apa yang perlu dituntut apabila kami kini adalah rakyat Malaysia sementara anda adalah kumpulan dari Republik Filipina sama seperti Jamalul Kiram III," kata Akjan yang ditahan berhubung 'Projek IC'.

“Langkah mayat saya dulu sebelum saya membenarkan rakyat Filipina menuntut Sabah sebagai sebahagian dari negara mereka," katanya.

Akjan yang juga merupakan Pengerusi Pertubuhan Kebajikan dan Dakwah Islamiah (Pekida) di Sabah berkata, mereka menyokong pendekatan yang dilakukan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak untuk mengusir keluar kumpulan bersenjata itu.

Dia berharap komuniti lain di Malaysia tidak beranggapan sterotaip terhadap komuniti Suluk di negara ini selepas insiden di Lahad Datu.

"Kami komuniti Suluk Sabah dan Malaysia, sudah berada di sini untuk sekian lama.

"Mustahil bagi kami untuk menjadi sebahagian dari Filipina," katanya.

Akjan turut menuntut permohonan maaf daripada Naib Presiden PKR, Tian Chua berhubung kenyataannya yang mengaitkan Umno dalam pencerobohan rakyat asing itu.

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

TMM2020: “Malaysia ada makanan sedap, banyak tempat indah dan membeli-belah pun murah” - Muhamaddin Ketapi

MALAYSIA menetapkan sasaran 30 juta pelancong dengan sasaran pendapatan sehingga RM100 bilion untuk TMM2020.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

Artikel Lain