Tentera Israel Terjun Ke Laut Selamatkan Diri

SEPANG: Salah seorang sukarelawan yang berada di atas kapal Mavi Marmara memberitahu bahawa dia terkejut dengan tindakan dua tentera rejim Israel yang bertindak terjun ke laut walaupun dalam keadaan cedera.

Dr. Syed Muhammad Haleem Syed Hassan dari Pertubuhan Himpunan Lepasan Institusi Pendidikan Malaysia (Haluan) Palestin terkejut dengan tindakan dua tentera terbabit kerana mereka dipercayai terkena tembakan rakan sendiri.

"Kami membawa tentera-tentera Israel yang sudah dirawat ini ke tepi dek, namun mereka kemudiannya terjun ke laut untuk menyelamatkan diri.

“Tentera-tentera Israel menunggu di bawah sekitar kapal dan cara itu (terjun) mungkin membuat dia berasa lebih selamat,” katanya kepada pemberita sebaik tiba dari Istanbul, Turki bersama 11 lagi sukarelawan lain di Kompleks Bunga Raya, Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) di sini awal pagi ini.

Namun apa yang lebih mengejutkan, Syed Muhammad Haleem menambah, tentera Israel terbabit dilindungi sebahagian kru walauapun pada masa yang sama penumpang kapal yang lain mahu bertindak memukulnya ekoran tindakan biadab mereka menyerang kapal berkenaan.

Dalam pada itu, dia tidak menyangka ramai sukarelawan yang mengalami kecederaan berikutan serangan terbabit.

“Ia bukan sekadar cedera ringan, tetapi kecederaan yang membawa maut. Terdapat empat sukarelawan yang cedera di hadapan kami kemudiannya meninggal dunia selepas 15 minit.

“Kami mungkin dapat menyelamatkan lebih ramai sukarelawan, namun gagal berikutan masalah kekurangan peralatan dan kekurangan oksigen,” ujarnya.

Syed Muhammad Haleem merupakan antara 12 sukarelawan yang dibebaskan oleh kerajaan Israel dalam insiden rampasan kapal berkenaan.

Klik

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Artikel Lain