866 tindakan penyitaan terhadap produk makanan mengandungi melamine - Semasa | mStar

866 tindakan penyitaan terhadap produk makanan mengandungi melamine

KUALA LUMPUR: Sebanyak 866 tindakan penyitaan telah dijalankan ke atas produk makanan di pasaran tempatan bernilai RM318,742.10 yang disyaki mengandungi melamine, kata Pengarah Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan Kementerian Kesihatan Noraini Mohd Othman hari ini.

Beliau berkata jumlah itu merangkumi bijirin bernilai RM2,284.09, kekeras (RM6,469.30), konfeksi (RM236,099.33), produk coklat (RM34,397.11) dan susu (RM39,492.27). Katanya 994 produk makanan daripada 35 syarikat yang tidak terlibat dengan pencemaran melamine telah dikemaskini sehingga ke hari ini. Dalam satu kenyataan akhbar, beliau berkata sampel makanan telah diambil dan dianalisis oleh Jabatan Kimia bagi memastikan ia mematuhi standard sebelum dibenarkan untuk dijual di pasaran.

Katanya keputusan analisis bagi 10 lagi sampel produk makanan telah diperoleh dan kesemuanya mematuhi standard bagi melamine, ini menjadikan sampel produk yang telah dianalisis setakat ini sebanyak 26 sampel.

Beliau menasihati pengguna supaya tidak perlu risau mengenai melamine kerana kementerian telah mengambil tindakan sewajarnya bagi menangani isu ini.

Katanya pengguna juga dinasihatkan supaya sentiasa membaca label makanan sebelum membeli sesuatu produk makanan di pasaran. Noraini berkata sekiranya masih ragu-ragu, pengguna boleh menghubungi Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan di empat talian iaitu 03-88833655, 88833503, 88833652 dan 88833500. Talian ini, katanya dibuka dari 8 pagi hingga 9 malam termasuk cuti umum dan hari raya.

Pengguna juga boleh mendapatkan maklumat lanjut di laman web http:fsq.moh.gov.my. BERNAMA

Artikel Sebelum

Zaini Ujang dilantik Naib Canselor UTM

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

Artikel Lain