Kucing Disembelih Untuk Mendapatkan Daging Arnab - Dunia | mStar

Kucing Disembelih Untuk Mendapatkan Daging Arnab

-fotoREUTERS
CHENGDU: Serbuan di rumah penyembelihan kucing yang dagingnya dijual sebagai daging arnab telah menemui hampir satu tan bangkai kucing segar dan sejuk beku, menurut laporan Global Times, Selasa.

Penemuan pada Selasa lalu ini berlaku apabila polis menyerbu tiga lokasi berasingan yang digunakan sebagai ruang simpanan, rumah sejuk beku daging dan rumah penyembelihan kucing, lapor Chengdu Business Daily.

Ketika serbuan dilakukan ke atas rumah penyembelihan di bandar Shunjiang, beberapa kucing tempatan ditemui terapung di dalam air selepas haiwan itu dibiarkan lemas, dengan yang lain sedang menunggu proses pembuangan bulu atau untuk disembelih, menurut laporan itu.

Daily Mail London berkata, pihak berkuasa Chengdu menutup operasinya Rabu lalu selepas menerima maklumat daripada sukarelawan di Pusat Penyelamatan Haiwan Aizhijia Chengdu.

Pengasasnya, Chen menulis di akaun Weibo beliau bahawa ia adalah 'hari yang tidak dapat dilupakan dan hari untuk perasaan sakit dan benci' menurut Daily Mail.

"Ini bukan perbuatan salah di sisi undang-undang. Apa salahnya saya membeli dan menjual kucing?," kata pengendali pusat penyembelihan, Huang Pingfu.

Beliau ditanya sama ada kucing-kucing itu telah dijual sebagai daging arnab, menurut Global Times.

Pingfu didakwa sebagai seorang yang sayangkan binatang dan memberi perlindungan kepada kucing terbiar, menurut laporan Daily Mail.

Dia akan membunuh lebih daripada 100 ekor kucing sehari untuk menjual dagingnya kepada pemborong, penjual daging dan restoran-restoran sebagai daging arnab.

Keuntungan hariannya adalah sekitar 3,000 yuan (RM1,941).

Global Times melaporkan bahawa dia telah menjual daging kucing selama lebih dari 20 tahun, menjadikan perniagaan secara kecil-kecilannya beralih kepada perniagaan yang menguntungkan.

Akhbar itu berkata, beratus-ratus ekor kucing lain dibiarkan hidup untuk dihantar ke Wilayah Autonomi Guangxi Zhuang China Selatan pada harga borong 32 yuan bagi setiap ekor kucing.

Kucing hidup yang diselamatkan dari rumah penyembelihan dilaporkan telah dihantar ke pusat perlindungan haiwan.

China tidak mempunyai undang-undang yang menghalang penjualan daging kucing.

Seorang pekerja Program Kebajikan Kucing dan Anjing di bawah Yayasan Haiwan Asia, Chen Minjie memberitahu Global Times bahawa pihak berkuasa perlu mengurangkan bilangan kucing melalui pensterilan untuk mengelakkan penyeludupan kucing jalanan. - The Straits Times/Asia News Network
sembelih kucing , daging arnab

Artikel Berikut

Klik

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

Artikel Lain