Sepupu pemilik Man City gagal beli Liverpool menerusi tawaran paling mahal dalam sejarah bola sepak - Sukan | mStar

Sepupu pemilik Man City gagal beli Liverpool menerusi tawaran paling mahal dalam sejarah bola sepak

Bendera Liverpool FC berkibar di stadium. Foto Reuters

SEPUPU kepada pemilik Manchester City, Sheik Mansour gagal dengan tawaran £2 bilion (RM10.52 bilion) untuk membeli Liverpool.

Sheik Khaled Bin Zayed Al Nehayan, seorang ahli keluarga Emiriah yang memerintah Abu Dhabi berunding dengan wakil pemilik Liverpool selama beberapa bulan sejak akhir 2017.

Beliau kemudian membuat tawaran £2 bilion yang bakal dilihat sebagai pengambialihan paling mahal dalam sejarah bola sepak.

Walaupun Sheik Khaled tidak memiliki kekayaan sebanyak pemilik Manchester City, Sheik Mansour, tetapi beliau merupakan salah seorang usahawan paling berjaya di negara-negara Teluk.

Pengarah urusan syarikat konglomerat Sheik Khaled, Midhat Kidwai turut bertemu dengan Pengerusi Liverpool Tom Werner di New York.

Sportsmail mengakses dokumen yang menggariskan pembelian yang akan menjadi usahasama antara Sheik Khaled dan rakan kongsi minoriti Cina.

Penilaian bernilai £2 bilion, yang sebelum ini ditawarkan kepada Liverpool semasa dalam perlawanan akhir Liga Juara-Juara, dan pengeluaran perpindahan baru-baru ini membabitkan penjaga gol, Alisson dan pemain pertahanan, Virgil van Dijk, akan membatalkan rekod untuk pembelian sebuah kelab bola sepak.

Pada Khamis malam, Liverpool menegaskan bahawa perbincangan akhirnya gagal dan menambah walaupun Werner bertemu Kidwai di New York, perjanjian itu tidak pernah sampai di peringkat di mana pemegang saham utama, John W Henry atau Michael Gordon bertemu pelabur Abu Dhabi.

Bagaimanapun, jelas bahawa pemilik Liverpool, Fenway Sports Group (FSG), secara aktif mencari pelaburan untuk mengubah kelab itu menjadi kuasa besar yang mampu menyayangi terkaya dunia secara komersial dan dalam perpindahan pasaran. 

FSG telah mengarahkan syarikat Amerika Allan & Co untuk menarik pelaburan dan pengarah urusan syarikat itu, Stephen D Greenberg memeterai perbincangan yang panjang dengan Sheik Khaled sebagai pelabur Abu Dhabi bagi pengambilalihan kelab itu.

Namun, Liverpool sekeras-kerasnya menafikan bahawa perjanjian telah dicapai.

Liverpool menegaskan semua perbincangan ditutup pada akhir Januari. Kelab itu dalam kenyataan berkata: "FSG telah jelas dan konsisten: kelab itu tidak dijual.

"Tetapi apa yang dimaklumkan oleh pemilikan, sekali lagi dengan jelas dan konsisten, adalah di bawah terma dan syarat yang betul yang kita akan mempertimbangkan untuk mengambil seorang pelabur minoriti, jika perkongsian sedemikian dapat meneruskan kepentingan komersial kami di asaran tertentu dan selaras dengan pembangunan dan pertumbuhan kelab dan pasukan yang berterusan." - Mail Online UK

Artikel Berikut

Keputusan Liga Europa

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

default image

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Artikel Lain