Tujuh Individu Terima Rawatan Demam Denggi Di Bukit Jalil - Sukan | mStar

Tujuh Individu Terima Rawatan Demam Denggi Di Bukit Jalil

KUALA LUMPUR: Tujuh atlet dan jurulatih termasuk seorang kakitangan Majlis Sukan Negara (MSN) masih menerima rawatan di hospital selepas disahkan menghidap demam denggi ketika berada di sekitar kawasan Bukit Jalil.

Unit Komunikasi Korporat Kementerian Belia dan Sukan serta MSN dalam satu kenyataan bersama, memaklumkan daripada tujuh kes berkenaan, empat merupakan kes baharu, namun kesemua mereka berada dalam keadaan stabil.

Kenyataan itu menyebut seorang atlet bola jaring dan berbasikal selain seorang kakitangan MSN masih menerima rawatan di Hospital Serdang, manakala dua pemain program pembangunan bola sepak, masing-masing mendapatkan rawatan di Hospital Batu Pahat, Johor dan Hospital Ipoh, Perak.

Seorang atlet terjun kini sedang dirawat di Hospital Kota Kinabalu, Sabah manakala seorang pemain badminton dirawat di Hospital Pulau Pinang.

Kenyataan itu turut memaklumkan kerja-kerja pembanterasan penularan wabak denggi termasuk tindakan penghapusan tempat pembiakan nyamuk, 'larviciding' dan semburan kabus diteruskan hari ini di lima zon yang telah ditetapkan.

Lima zon berkenaan adalah zon satu iaitu kawasan MSN dan Institut Sukan Negara (ISN); zon dua (kawasan tapak pembinaan Bandar Sukan Kuala Lumpur).    

Zon tiga (Sekolah Sukan Bukit Jalil), zon empat (kawasan tapak pembinaan Perumahan Penjawat Awam 1Malaysia) dan zon lima (sekitar Sungai Kuyoh).

Bernama sebelum ini, melaporkan dua pemain bola sepak, seorang jurulatih dan dua pegawai MSN dimasukkan ke hospital selepas disyaki menghidap demam denggi, sekaligus meningkatkan kebimbangan mengenai penularan wabak itu di Bukit Jalil.   

Jumaat lepas, pengurus MSN bagi pasukan Paralimpik negara Mohd Nor Izuwan Mohd Ariffin yang tinggal di Vista MSN menjadi korban pertama wabak denggi di Kompleks Sukan Negara apabila meninggal dunia akibat demam denggi berdarah.

Demam Denggi , MSN , Bukit Jalil

Artikel Sebelum

Conte Mula Intai Pemain Baharu Musim Depan

Artikel Berikut

Man City Belasah West Ham 4-0

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

default image

Tiga tahun penuh derita, pernah diburu ah long... Dr Azizan kongsi cerita pahit sebelum tubuhkan RichWorks – “Kalau berjaya sahaja tapi tak bantu orang untuk berjaya, saya tak puas”

PAKAR Pemasaran No. 1 Asia dan Mentor Keusahawanan, Dr Azizan Osman berkongsi kisah suka dukanya sebelum berada di tahapnya sekarang, sewaktu program NUH2020.

Artikel Lain