Atlet Paralimpik Terharu Sambutan Luar Jangkaan - Sukan | mStar

Atlet Paralimpik Terharu Sambutan Luar Jangkaan

Wira negara pada temasya Sukan Paralimpik Rio de Janeiro, Brazil (dari kiri) Muhammad Ziyad Zolkefli, emas acara lontar peluru, Mohamad Ridzuan Mohamad Puzi, emas acara 100 meter, Siti Noor Radiah Ismail, gangsa acara lompat jauh dan Abdul Latif Romly, emas acara lompat jauh ceria sejurus tiba di Kompleks Bunga Raya, Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur, Khamis. -fotoBERNAMA
KUALA LUMPUR: Wira dan wirawati Paralimpik negara merasa amat dihargai apabila diberi sambutan di luar jangkaan setibanya mereka ke tanah air, Khamis.

"Saya sangat terkejut dengan sambutan oleh rakyat Malaysia. Saya tidak menjangkakan akan disambut semeriah ini," kata Muhammad Ziyad Zolkefli ketika ditemui Bernama pada majlis kesyukuran di Pusat Kecemerlangan Paralimpik, Kampung Pandan di sini, malam Khamis.

Menurut pemenang pingat emas acara lontar peluru F20 (masalah pembelajaran) itu berkata sambutan yang diperolehi hari ini sangat berbeza dengan sambutan yang diterimanya empat tahun lalu.

Katanya, selepas memenangi pingat gangsa di London pada 2012, sambutan tidaklah semeriah yang diadakan hari ini.

"Saya ingin berterima kasih kepada semua rakyat Malaysia yang berkumpul meraikan kami. Sokongan mereka sangatlah saya hargai," kata atlet berusia 26 tahun dari Gombak, Selangor itu.

Kesemua empat pemenang pingat Sukan Paralimpik ke-15 di Rio de Janeiro serta 17 atlet Paralimpik yang lain telah diarak dengan menggunakan bas persiaran dua tingkat 'Hop On Hop Off' melalui beberapa jalan utama ibu negara.

Konvoi yang membawa mereka membuat persinggahan di Menara Berkembar Petronas dan pusat membeli-belah Pavilion di Bukit Bintang sebelum menamatkan perarakan di Pusat Kecemerlangan Paralimpik.

Sepanjang perjalanan yang bermula dari Jalan Tun Razak hingga ke Kampung Pandan itu, atlet-atlet yang berada di bahagian terbuka bas berkenaan dan mengibarkan Jalur Gemilang itu diberikan tepukan gemuruh oleh orang ramai.

Sementara bagi atlet lompat jauh T20 Abdul Latif Romly pula, yang pertama kali beraksi di Sukan Paralimpik, berkata beliau terharu dengan sambutan yang diberikan oleh rakyat Malaysia.

"Susah bagi saya untuk gambarkan. Saya sangat terharu dengan sambutan yang diberikan oleh rakyat Malaysia. Sokongan mereka terhadap kami atlet Paralimpik sangat kami hargai," katanya.

Artikel Sebelum

Leicester Sedia 'Ajar' Man United

Artikel Berkaitan

Ziyad Kembali Berlatih Hujung Bulan Depan

Ziyad Terharu Kepulangan Disambut Meriah

Lebih Artikel

Zainuddin Maidin meninggal dunia

Enam lagi ahli Parlimen Umno keluar parti